Без одмрзавања пензија и плата?

Резултат преговора са ММФ-ом највероватније је да плате и пензије остају замрзнуте, а уместо повећања у октобру и децембру, запослени и пензионери добиће по 5.000 динара, сазнаје РТС.

Делегација ММФ-а за два дана одлази из Србије. Mинистар економије Млађан Динкић очекује да ће преговори о четвртој ревизији аранжмана бити успешно завршени.

Како сазнаје РТС, резултат преговора највероватније је да плате и пензије остају замрзнуте, а уместо повећања у октобру и децембру, запослени и пензионери добиће по 5.000 динара.

Предлог нашег преговарачког тима, по којем пензије не би требало да падну испод 60 одсто просечне зараде, Међународни монетарни фонд, по свој прилици, неће прихватити, јер за то нема пара, изјавио је за Политику Рајко Косановић, члан Радне групе за реформу пензијског система, после састанка са шефом мисије ММФ-а, Албертом Јегером.

Та заштитна клаузула и усклађивање раста пензија по швајцарској формули, са растом трошкова живота и растом зарада, могла би да дође на ред за преговоре са ММФ-ом, када се економска ситуација у Србији стабилизује.

Порука састанка је, каже Косановић, да Србија мора да штеди ако мисли да садашњи и будући пензионери дочекају какву-такву пристојну старост и да посебно поведе рачуна о контроли наплате доприноса за ПИО.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво