НИС губи монопол

Од идуће године, српско нафтно тржиште се потпуно отвара за конкуренцију. Домаћи и страни нафташи мораће да задовоље европске стандарде квалитета горива. Нема најаве појефтињења.

НИС 1. јануара идуће године губи монопол, а српско нафтно тржиште се потпуно отвара за конкуренцију, потврдило је Министарство енергетике. Нафташи обећавају квалитетније гориво, али не и његово значајније појефтињење, бар у прво време.

До тада је остало шест месеци и много посла. Сви прописи морају бити усклађени са законодавством Европске уније у тој области. Влада је формирала независну радну групу како би очувала домаће тржиште у условима надолазеће конкуренције.

Стручњаци сматрају да и наши нафташи морају да схвате да се на дериватима не зарађује.

"Бензинска станица у Европи је маркет и није место где се продају само деривати, него је место где се између осталог продају и деривати", изјавио је Слободан Соколовић, професор Технолошког факултета у Новом Саду.

Отворено тржиште захтева европски квалитет горива. У републичкој инспекцији, кажу да су контроле непрестане и да су имали значајну улогу у откривању нафтне мафије.

Најављују ригорозније провере, истичући да не сме бити двојаких стандарда и да домаће и увозно гориво морају бити истог квалитета.

"Онда ћемо имати увознике који ће фактички моћи да довезу дериват који одговара техничким захтевима из Европске Уније и да их ставља у промет на територији Србије. Битно је да немамо двојне стандарде", рекао је Славиша Петковић из Тржишне инспекције Србије.

Србија још има оловна горива каква су у Америци престала да се производе пре 20, а у Европи пре 10 година.

НИС планира да до средине године укине производњу оловног горива, каже Вадим Кудрјавцев из НИС Петрола.

Домаћи нафташи траже од државе да им помогне да опстану у оштрој кокуренцији. Покривају 30 одсто српског тржишта и напомињу да су корисни за снабдевање сеоских средина где нема иностраних прометника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво