Планско привлачење инвестиција

Планираним пресељењем државних институција у градове у унутрашњости, биће постигнут равномернији регионални развој, рекао државни секретар Небојша Ћирић. Постоје позитивне рекације инвеститора на најављене мере, истакао Ћирић.

Државни секретар Министарства економије и регионалног развоја Србије Небојша Ћирић изјавио је ће централа Фонда за развој ове године преселити у Ниш, а да ће се Агенција за равномерни регионални развој преселити у Зајечар. Пресељењем државних институција, државни секретар очекује да ће се повећати регионални развој.

Тај програм за оживљавање Ниша, Зајечара, Краљева, Новог Пазара комплементаран је са програмом за привлачење инвестиција и отварање нових радних места и регионални развој у девастираним подручјима, рекао је Ћирић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Циљ је привлачење инвестиција у мање развијена подручја и отварање нових радних места, а предвидјено је и пресељење неких административних центара, државних институција из Београда у друге градове, подсетио је Ћирић и додао да већ постоје реакције потенцијалних инвеститора.

Ћирић је најавио и двоструко веће подстицаје, до 10.000 евра по новоотвореном радном месту, да би се домаћи и страни инвеститори убедили да, уместо у развијене делове Србије, оду у места као што су Ниш, Зајечар, Куршумлија.

Државни секретар је објаснио да је циљ да се привреди, малим и средњим предузећима у Нишу, Краљеву, Зајечару омогући да се из прве руке упознају са програмима Фонда за развој и да им се уштеде трошкови.

Локалне самоуправе кључна карика

Ћирић сматра да су ти подстицаји тренутни максимум који држава може да пружи инвеститорима, али да су и локалне самоуправе кључна карика у ланцу инвестиција.

Потврдивши да јужнокорејска компанија "Јура", која је купила "Заставу електро" из Раче,  следеће године треба да изгради фабрику у Нишу, Ћирић је оценио да ће конкуренцијом између локалних самоуправа, градова и општина бити понуђени бољи услови за привлачење инвестиција.

Ћирић је најавио да ће на међународном самиту произвођача аутоделова, који почиње сутра у Београду, бити више од 130 фирми, око 200 учесника из 17 земаља и свих континената, од највећих добављача "Магна", "Бош", "Делфа" до средњих и малих међународних компанија.

Поред домаћина потпредседника Владе и министра за економију и регионални развој Млађана Динкића, на самиту ће бити присутна и два потпредседника "Фијата" и представници амбасада и банака, а позив је упућен и представницима локалних самоуправа, истакао је Ћирић.

Циљ је представљање потенцијала за улагања, јер постоје инвеститори, који би сарађивали са "Фијатом", везано за нову фабрику те компаније, која ће производити минимално 200.000 аутомобила, као и да се убеде они, који размишљају где да лоцирају производне капацитете, да, уместо у Румунију, Бугарску или Чешку, додју у Србију, каже Ћирић.

Државни секретар је рекао да ће значајан број компанија, директних добављача "Фијата", бити лоциран у Крагујевцу, изразивши очекивање да ће бити посла и за раднике који чекају посао, јер ће 85 одсто новог аутомобила бити произведено у Крагујевцу и околини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво