Рекордно ниска цена нафте

Цена сирове нафте протекле седмице на светским берзама била је рекордно ниска. Барел је коштао и мање од 65 долара. Међутим, то се није одразило на малопродајне цене на нашим пумпама.

Протеклу седмицу светске берзе завршиле су са рекордно ниском ценом сирове нафте, барел је коштао и мање од 65 долара.

Аналитичари очекују да се тај тренд настави. Међутим, то се није одразило на малопродајне цене на нашим пумпама.

Барел америчке лаке нафте и европски брент од јуна прошле године нису били јефтинији. Србија купује руску нафту типа "Урал" која је још јефтија.

Међутим деривати су код нас и даље скупи. У Министарству енергетике то објашњавају чињеницом да је долар ојачао. До наредне корекције остало је двадесетак дана па се надају стабилизацији курса.

Јелица Путниковић из "Балкан - магазина" рекла је да је држава недавно донела одлуку да се не прави пресек улазних конпоненти за цену нафте сваке недеље, него на месец дана.

"Сада је питање када буде следећи пресек, да ли ће нафта на пример у међувремену, поскупети, па смо ми прескочили прилику да се 10 дана возимо јефтиније", напоменула је Путниковићева. 

Опште је уверење да јефтинијих деривата не може бити док се не смање акцизе. Министарство финасија најавило је да ће то разматрати са ММФ-ом, са чијом мисијом Влада тренутно преговора. Цена горива смањила је промет а највећи пад бележе домаћи нафташи.

Разлози за јефтинију нафту

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко рекао је да је општи пад продаје нафтних деривата на српском тржишту 20 одсто, а при томе наша укупна продаја у односу на бизнис план није пале, јер је то делимично надомештено извозом.

Главне разлоге јефтине нафте, аналитичари виде у паду евра према долару, грчкој кризи, превеликој задужености појединих европских земаља. У исто време у Сједињеним Америчким Државама расту залихе сирове нафте.

Владимир Круљ са Факултета за економију, финасије и администрацију нагласио је да докле год евро буде падао и буде показивао овакву врсту нестабилности не може се очекивати битнији опоравак цена нафте на светским трсистима.

Са друге стране можемо видети колико је ситуација алармантна, јер су земље Опека заказале седницу на којој ће видети којим мерама да спрече даљи пад сирове нафте.

Аналитичари сматрају да ће тражња нафте бити слаба све док се не смањи незапосленост, пре свега у Америци. Инвеститори су још већи песимисти и страхују, како кажу, од новог таласа кризе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара