Кинески кредит за "Костолац"

Уговор о кинеском кредиту за обнову термоелектране "Костолац" биће потписан крајем јуна. Српска делегација која је боравила прошле недеље у Кини, каже да је остало само да се усагласе банкарски детаљи кредита. Кинески партнери долазе у Београд до краја месеца.

Крајем јуна биће потписан комерцијални уговор о кинеском кредиту за обнову термоелектране "Костолац" и то на основу међудржавног споразума који су прошле године уговорили председници Србије и Кине, Борис Тадић и Ху Ђин Тао.

Српска делегација боравила је прошле недеље у Кини. Кажу да је остало само да се усагласе банкарски детаљи кредита. Да би убрзали тај посао, кинески партнери долазе у Београд до краја месеца.

Према кинеским мерилима, у Харбин, на северу те земље, стиже се брзо, само три сата лета од Пекинга. Ни становника, кажу, нема много, тек седам милиона, али је то најзначајнији индустријски центар Кине.

Три фабрике енергетске опреме - котлова, турбина, генератора, свакодневно су домаћини страним делегацијама које уговарају послове. Тамо нема кризе, све је у погону.

"Наш годишњи приход од извоза је 10 милијарди јуана, највише сарађујемо са суседним азијским земљама, али све више и са партнерима из Европе", рекао је председник фабрике котлова у Харбину Ју Лонг.

И пословодство је у радничким оделима. Међу запосленима има доста жена, ради се у три смене и о зарадама нико не говори, али, истичу, нема незадовољних радника. У једној хали, праве се турбине само за домаће потребе и то за највећу хидроелектрану Три клисуре.

У фабрикама енергетске опреме у Харбину признају да су преузели европску технологију, али истичу да су је унапредили и да су сада раме уз раме са америчком технологију.

Кинеска технологија конкуретна у свету

У ЕПС-овим капацитетима већ има кинеске опреме а биће уграђена и у костолачка постројења.

Генерални директор ЕПС-а Драгомир Марковић рекао је да је кинеска технологија конкурентна у свету, посебно имајући у виду да су и цене њихових производа нешто ниже, 20 до 30 одсто од цена из истих тахвих фабрика у свету.

Одобрење кинеског кредита за "Костолац", ушао је у завршну фазу потписивањем два протокола.

"Предрачунска вредност пројекта је милијарда и 250 милиона долара, а 85 одсто треба да буде кредитни аранжман са Кином" рекао је министар енергетике Петар Шкундрић.

У Костолцу се надају да ће све бити завршено за три до шест месеци, што је потврдио и кинески партнер. Радови на обнови блокова већ су почели.

Директор Костолачке термоелектране и копова Драган Јовановић рекао је да оно што ЕПС буде уложио из сопствених средстава у тај пројекат ће бити рефинансирано из кредитних средстава.

Из кинеског кредита у "Костолцу" ће бити финасирана четири пројекта - обнова блокова Б1 и Б2, одсумпоравање, градња новог постројења од 350 мегавата и проширење копа Дрмно са девет на 12 милиона тона угља годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије