Мајска зима

Због наглог захлађења, у ЕПС-у саопштавају да је потрошња струје повећана за четвртину у односу на почетак маја. Стоваришта огрева бележе за 50 одсто већу продају угља и дрва, што не памте протеклих година.

Нагли пад температуре приморао је домаћинства да се поново греју. У Електро-дистрибуцији Србије саопштавају да је потрошња струје повећана за четвртину у односу на почетак маја. А, ко има неку уштеђевину, већ набавља огрев.

"Ова зима је била дугачка. Морали смо да докупимо још једно три-четири кубика дрва. Сада смо на време почели да се спремамо за следећу зиму", кажу грађани.

На стовариштима, кажу, добро су снабдевени свим врстама угља, а ради се као да је тек почетак грејне сезоне. Камиони од јутра чекају на утовар.

"Возим угаљ у Вишњицу. Кажу ових дана има доста посла и време је доста допринело томе", каже превозник Радован Јовановић.

Поред продаје на шест месечних рата, повољност за грађане је што сада на испоруку не чекају, јер трговци кажу да са допремом угља из рудника нема проблема. Поред уплата домаћинстава, и синдикати већ уговарају испоруке за своје раднике.

"У односу на исти период прошле године, тражња и интересовање повећани су за 30 до 50 одсто. Због скока евра више се траже домаћи угаљ, сирова колубара и сушени вреоци, огревно дрво се највише продаје", каже шеф продаје "Копаоник-огрева" Томислав Пауновић.

Тона најтраженијег угља "колубара" је 3.700 динара, а Костолац 4.400, док за тону вреоца треба платити 8.600. Најскупљи је руски камени угаљ - тона је чак 16.500 динара.

Цена кубика огревног дрвета у Београду и већим градовима износи око 4.000 динара, а у јужној Србији може да се купи и за 2.500.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије