Директни преговори са "Сити групом"

Влада Србије почеће директне преговоре са конзорцијумом "Сити груп глобал маркетс", јединим понуђачем за саветника у продаји дела државних акција у "Телекому", рекла министарка Јасна Матић.

Министарка за телекомуникације Србије Јасна Матић изјавила је да ће Влада Србије почети директне преговоре са конзорцијумом "Сити груп глобал маркетс", јединим понуђачем за приватизационог саветника у продаји дела државних акција у "Телекому Србије".

Подсетила је да је Влада јуче одлучила да, због техничког пропуста у документацији коју је тај понуђач предао, обустави тендер за избор саветника, али и да након истека рока од осам дана за жалбу почне директне преговори са њим.

Матићева је пре почетка конференције о развоју телекомуникационих технологија рекла да је план да се продаја државног дела капитала у "Телекому Србије" настави.

План је, истакла је, и да се ангажује приватизациони саветник који би требало тачно да одреди проценат државног капитала у "Телекому" који ће бити продат, да ради на подизању интересовања код потенцијалних купаца и на разјашњавању питања правног и имовинског статуса.

Према речима Матићеве, нема резлога да се расправља о сукобу интереса јединог понуђача за приватизационог саветника јер посао који Ситибанка ради за "Дојче телеком" нема никаквог утицаја на продају "Телекома Србије".

Матићева је навела да сада нема могућности да се појави још један понуђач јер по Закону о јавним набавкама постоји обавеза да се уђе у директне преговоре и да се омугући исправка техничких пропуста које је понуђач направио.

Оценила је и да то што постоји само један понуђач са саветника нема никакве везе са ценом по којој ће бити продат "Телеком".

"Видећемо каква ће бити цена коју је понудио "Ситигруп" и то се за сада не зна", рекла је  Матићева.

Министарка је рекла да је цена од максимално 0,2 одсто од купопродајне цене акција "Телекома", која је одређена тендерском документацијом, "прилично разумна", али да је било примедиби је скромна и да је то разлог малог интересовања понуђача.

"Влада Србије нема разлога да брине јер је та једина понуда стигла од врхнунске фирме", истакла је Матићева. 

Министарка за телекомуникације Јасна Матић поновила је да је план Владе Србије да се продаја "Телекома Србије" заврши до краја ове године и додала да се Влада за сада држи те динамике.

О (не)оправданости продаје "Телекома"

С друге стране, противници продаје "Телекома" наводе да је то компанија која и у време кризе доноси профити и да Влада није показала анализе које би показале оправданост продаје, већ су, како кажу, дата површна образложења.

Продајом државног удела "Телекома Србије" биле би повећане цене телефонских услуга, изјавила је бивша министарка за телекомуникације Александра Смиљанић.

"Земље које су продале своје оператере, попут Хрватске, Црне Горе и Македоније, имају цене телефонских импулса у локалном саобраћају пет до 40 пута веће него грађани Србије, иако им је стандард сличан српском, рекла је Смиљанић на конфернцији за новинаре Одбора за праћење намера Владе Србије да прода "Телеком".

Смиљанићева је оценила да "не постоји анализа која би показала оправданост продаје Телекома" и истакла да су се до сада "чула само површна образложења" у корист продаје.

У синдикату "Телекома" верују да ће продаја пропасти јер, како кажу, "Дојче телекому", који се незванично помиње као потенцијални купац, није стало да купи 40 одсто акција "Телекома" већ да онемогући друге у томе.

"Телеком" и "Теленор" чекују одлуку о фиксној мрежи

Учествујући на конференцији о развоју телекомуникационих технологија, предствници компанија "Телеком Србије" и "Теленор" изјавили су да очекују да ће Републичка агенција за телекомуникације (Рател) у што краћем року донети одлуку о условима коришћена "Телекомове" инфраструктуре за фиксну телефонију. 

Директор корпоративних послова "Теленора" Горан Васић казао је да је та компанија преговарала са "Телекомом Србије", али да није постигнут договор, након чега су се обратили Рателу, као регулаторном телу.

"Очекујемо да ће Рател донети одлуку у што краћем року и да ће се током доношења одлуке водити европском праксом", казао је Васић. 

Он је навео да ће "Теленор" бити у могућности да пружа услуге фиксне телефоније у предвиђеном року, 12 месеци од добијања лиценце, уколико се испуне сви потребни услови.

Један од тих услова, како је рекао Васић, јесте приступ инфраструктури Телекома Србије по тржишним условима. 

Директор "Телекома Србије" за комерцијалне послове Владимир Лучић рекао је да "Телеком" жели да конкуренција користи њихову инфраструктуру и да очекује што брже решење тог проблема.

Он је рекао да би при доношњу одлуке требало поштовати то што је изградња инфраструктуре скупа, али и компликована због различитих дозвола.

Лучић је навео да "Телеком Србије" сваке године улаже два пута више у фикнсну него у мобилну телефонију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара