Реформа финансијског система САД

Амерички Сенат усвојио Закон о свеобухватној реформи финансијског система САД, којим се одређује нова улога појединих државних агенција и значајно шире овлашћења централне банке.

Са 59 гласова "за" Сенат САД усвојио закон о свеобухватној реформи финансијског система, чији циљ је да спречи понављање кризе из 2008. године. Против закона било 39 сенатора.

У Сенату демократе имају 59, а републиканци 41 сенатора. Приликом гласања, неколико републиканаца придружило се демократама.

Законом о свеобухватној реформи финансијског система одређује се нова улога појединих државних агенција и значајно проширују овлашћења централне банке.

Закон предвиђа и механизме за ликвидацију великих финансијских компанија које се нађу у проблемима, како би се избегло да за собом повуку целу привреду.

Њиме се такође, омогућава формирање једног савета који би откривао претње по финансијски систем, као и Агенције за заштиту потрошача. Она би надгледала послове између становништва и финансијских институција.

Данашње гласање сматра се значајном политичком победом председника Барака Обаме који ће, како се планира, свој потпис на тај закон ставити до 4. јула, америчког националног празника.

Наредни корак је усаглашавање са верзијом закона усвојеном у Представничком дому Конгреса у децембру.

Тај закон, који представља највећу реформу финансијске регулативе још од тридесетих година 20. века, у Представничком дому Конгреса усвојен је у децембру прошле године, па сада администрацији председника Барака Обаме предстоји усклађивање те две верзије, за шта ће, како се процењује, бити потребно неколико недеља.

Републиканци су у априлу покушавали да омету покретање расправе у Сенату о том закону, а затим да што је више могуће одуже, како би одложили његово усвајање.

Анкете су показале да око две трећине Американаца подржава стриктније регулисање пословања банака и других финансијских институција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије