ММФ позитивно о мерама Владе

Делегација ММФ-а позитивно оценила планиране мере помоћи Владе најугроженијим грађанима Србије и неразвијеним општинама. За планирани пакет мера издваја се 880 милиона динара, саопштило Министарство рада и социјалне политике.

Шеф Мисије Међународног монетарног фонда за Србију Алберт Јегер позитивно је оценио планиране инвервентне мере владе помоћи најугроженијим грађанима у Србији и неразвијеним општинама, саопштило је Министарство рада и социјалне политике Србије.

Јегер је, како се наводи у саоштењу, у разговору с делегацијом Министарства, са министром Расимом Љајићем на челу, истакао да брига о најсиромашнијима треба да буде приоритет сваке владе у условима економске кризе.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић је у разговору са делегацијом ММФ-а навео да би до краја ове године за пакет мера помоћи угроженим грађанима требало да буде обезбеђено 880 милиона динара.

Љајић је представницима ММФ-а представио и предлог новог закона о социјалној заштити, чије се усвајање очекује до краја ове године.

"Љајић и Јегер су се сложили да једино системска и дугорочна решења могу довести до пуне заштите социјално најугроженијих категорија становништва у Србији", истиче се у саопштењу.

Министар рада с делегацијом ММФ-а разговарао је и о доношењу закона о фискалној одговорности и закона о платама у јавним службама.

Предности пројектног финансирања

Министарка за Национални инвестициони план Верица Калановић разговарала је са  делегацијом ММФ-а о могућностима увођења пројектног финансирања инфраструктурних пројеката НИП и оценила да ефикасну реализацију у великој мери ограничава буџет пројеката који је везан за календарску годину.

Пројектим финансирањем би се унапред определила средства неопходна за завршетак великих, вишегодишњих инфраструктурних пројекта и осигурало би се њихово финансирање, изјавила је Верица Калановић.

Чланови делегације ММФ говорили су о предностима пројектног финасирања у поређењу са календарским, напомињући да је пројектно финансирање пракса у земљама Европске уније, саопштило је Министарство за НИП.

Бајец: Позитивна оцена ММФ умириће курс

Уколико Србија добије позитивну оцену од ММФ-а, то ће значити подршку њеној економској политици, и та оцена ће деловати на курс динара умирујуће, рекао је професор Економског факултета у Београду Јуриј Бајец.

Бајец je оценио да би плате и пензије у Србији требало да остану замрзнуте до 2011. године, као што је раније договорено са ММФ-ом. 

"Сматрам да би требало да се држимо договора, не само због ММФ-а, него пре свега због Србије и због тога што у 2011. години очекујемо бржи опоравак", изјавио је Бајец, који је економски саветник премијера Србије и члан тима који учествује у разговорима са ММФ-ом.

Званични разговори Мисије ММФ-а и представника Владе Србије и Народне банке Србије почели су 17. маја, поводом четврте ревизије актуелног кредитног аранжмана.

Мисија ММФ-а ће у Србији боравити до 26. маја, а планирано је да се састане и сa представницима приватног сектора и академске заједнице.

ММФ је 15. маја 2009. одобрио Србији кредитни стенд-бај аранжман од 2,9 милијарди евра за јачање девизних резерви, а Србија је до сада повукла око 1,3 милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара