Помоћ ЕУ малим и средњим предузећима

ЕУ предвидела 6,5 милиона евра за подстицање конкурентности малих и средњих предузећа. ЕУ се успешно изборила са кризом управо захваљујући малим и средњим предузећима, рекао Алберто Камарата из делегације ЕУ у Србији.

Шеф сектора за европске интеграције делегације ЕУ у Србији Алберто Камарата изјавио је да је Унија предвидела 6,5 милиона евра за подстицање конкурентности малих и средњих предузећа у Србији и подсетио да је до сада за тај сектор издвојено 50 милиона евра.

"Сва помоћ, коју пружа ЕУ, усмерена је на то да се подстакне економски развој, чак и онда када ЕУ помаже институције и њихов развој, то је у ствари усмерено на то да се држава модернизује", истакао је Камарата.

У последњем годишњем извештају Европске комисије, представљеном у новембру, поздрављен је напредак Србије: од прављења политике везане за сектор малих и средњих предузећа, ка њеној имплементацији, нагласио је Камарата.

"Мала и средња предузећа су кичма европске економије, и ако се ЕУ успешно изборила са светском економском и финансијском кризом, то је управо захваљујући милионима тих предузећа и предузетника", нагласио је Камарата, указујући да је тај сектор био нарочито погођен кризом.

Србија мора да обезбеди исте услове и примењује иста правила које важе у ЕУ, а односе се на стварање боље пословне климе, нарочито за сектор малих и средњих предузећа, одобравање државне помоћи по транспарентим и јасним условима и заштиту интелектуалне својине, рекао је Камарата.

Начелница одељења у Министарству економије и регионалног развоја Зорица Марић представила је присутнима Оквирни програм Европске комисије за конкурентност и иновативност (ЦИП).

Она је навела да је буџет тог програма, који се реализује од 2007. до 2013. године 3,62 милијарде евра. Србија је потписала меморандум о пристапењу том програму крајем 2008. године.

Министарство економије је координатор највећег програма у оквиру ЦИП-а за предузетништво и иновативност (ЕТП), чији је буџет 2,17 милијарде евра, додала је Марић.

Стуктура малих и средњих предузећа у Србији одговара структури тог сектора у ЕУ, а у земљи има 325.000 малих и средњих предузећа, која запошљавају скоро милион људи и чине приближно 60 одсто бруто домаћег производа, истакла је Зорица Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се