Регионална сарадња у енергетици

Још увек се разматра одлука о учешћу Србије у изградњи неклеарне електране у Бугарској, рекао министар Шкундрић и додао да би учешће у том пројекту учврстило регионалну сарадњу у области енергетике и успоставило партнерски однос између Србије и Бугарске.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић рекао је да Србија још није донела одлуку о учешћу у изградњи нуклеарне електране у Бугарској али да се таква одлука разматра.

"Ми ту одлуку нисмо донели али се припремамо јер би то био интерес Србије, земаља региона и европских земаља", рекао је Шкундрић учествујући у раду Четврте годишње конференције о енергетици у организацији Економист медија групе.

Шкундрић је рекао да би учешће Србије у том пројекту значајно учврстило регионалну сарадњу у области енергетике и успоставило партнерски однос између Србије и Бугарске.

Шкундрић је рекао и да је, током недавне посете Кини, са представницима кинеске владе разговарао о финансијском аранжману и кредитној подршци Србији за учешће на том пројекту.

Министар је указао да, ако би Србија одлучила да учествује у изградњи нукеларке у Бугарској, тиме не би била нарушена законодавна обавеза која се тиче мораторијума о изградњи нуклеарке на територији Србије.

Шкундрић је рекао да би Србија могла да буде регионални лидер у енергетици уколико буду реализовани најважнији пројекти из тог сектора у које у наредних пет до седам година треба да буде уложено око девет милијарди евра.

Један од таквих пројеката је и пакет аранжман који се односи на привредно друштво, термоелектране и копове "Костолац" о чему је претходних дана разговарано са кинеским партнерима, навео је министар.

Шкундрић је рекао да се очекује потписивање комерцијалног уговора за пакет аранжман у Колстолцу у другој половини јуна, а у наредна три месеца одлука о кредитном аранжману, под повољним условима, за реализацију тог пројекта.

Према његовим речима Кина би требало да обезбеди 85 одсто средстава из тог аранжмана, а вредност пројекта је 1,250 милијарди долара.

Шкундрић је рекао да од следеће године треба да започну и улагања у гасни сектор и напоменуо да је у току низ тендера за термоелектране и термолектране-топлане, као што су они за термоелектране "Никола Тесла 3", "Колубара Б", и термоелектрану-топлану Нови Сад.

Министар је најавио да би ускоро требало да буде расписан тендер за термоелектрану -топлану у Београду која ће имати капацитет од око 450 мегавата као и да се припремају услови за расписивање тендера за изградњу термоелектране на подручју Штавља капацитета 350 мегавата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се