Куда иде динар?

Динар ће сутра поново ослабити у односу на евро. Нагли раст евра последица спекулативног понашања учесника на финансијском тржишту, сматра Диана Драгутиновић. Курс динара резултат понуде и тражње, а не некаквих психолошких фактора, каже Дејан Шошкић.

Динар је наставио да слаби према евру, па је средњи курс 101,45 динара за евро, што је нова рекордно ниска вредност домаће валуте. Средњи курс динара сутра ће бити 101 динар и 71 пару, а Народна банка данас није интервенисала на међубанкарском девизном тржишту.

Министарка финансија изјавила је да је нагли пораст вредности евра уследио због спекулативног понашања учесника на финансијском тржишту.

Кандидат за гувернера Дејан Шошкић каже да је курс динара резултат понуде и тражње, а не некаквих психолошких фактора и да Народна банка има довољно девиза да га смири.

После стресног почетка недеље када је динар према евру изгубио готово два процента вредности, лица у одељењима пословних банака сада су нешто ведрија. Стручњаци разлог виде у томе што су предузећима која имају кредите у еврима, рате доспеле на наплату.

Међутим, тражња за девизама додатно је порасла, јер су нека од њих покушала и са превременом отплатом дуга. Већа тражња евра, довела је до његовог поскупљења и самим тим слабљења динара.

"На ову комерцијалну тражњу додата је и нервоза из региона која је показала нестабилност такозваних краткорочних инвеститора који су желели да се ослободе динара и уђу у евро. Ипак мислимо да је ово кратког карактера", каже извршни директорка "Сосијете женерал банке" Соња Миладиновски.

На тврдње да је куповина и продаја динара новцем из иностранства спекулација, банкари одговарају да не раде ништа незаконито. Кажу да и наше банке могу да на другим тржиштима да купују, на пример, мађарске форинте или хрватске куне, уколико су камате на те валуте повољније.

Разлози нестабилног курса 

Ипак, додатној нервози допринела је Народна банка јер није реаговала у петак, када је почео пад динара. Вицегувернер НБС Бојан Марковић подсетио је да је промена курса у петак била са 99,98 на 100,25, односно свега 25 пара.

"Ако на тржишту постоји већи промет, ако су околности стабилније, онда је сигурно и тај коридор дневне промене нешто већи. Уколико је тржиште мање стабилно, онда је и тај коридор, када ми проценимо да треба регаовати, нешто мањи", оценио је Марковић.

За нагли пораст евра јесенас оптужене банке које су због смањених камата на хартије од вредности почеле да их продају и да тим новцем купују евре.

Други талас јачања евра уследио је по новој години када су прилично неспретно исплаћена дуговања путарима, што је додатно подигло евро. Привредници зато нагађају шта би овога пута могао да буде разлог нестабиланости курса.

"Како Хрватска може да има стабилну валуту годинама, како Македонија може да има стабилан денар? Ја се бојим да оваква девалвација тера стране инвеститоре и с друге стране акумулацију предузећа уништава, и не можете да уђете у нови инвестициони циклус", каже директор ИМТ-а Топлица Спасојевић.

Једна од порука са годишње конференције Европске банке за обнову и развој земљама региона је да више штеде и да се задужују у националној валути и то на домаћем тржишту капитала.

Готово истог дана динар се заљуљао, што указује да се тржиште у Србији понашало супротно савету ЕБРД-а.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво