Евро, ипак, опстаје

Министри финансија еврозоне договорили снажнију контролу "хеџ фондова", за које многи сматрају да су својим спекулативним операцијама изазвали кризу. Министри поручују евро остаје кредибилна валута. Атина примила први део помоћи од ЕУ и ММФ.

Заједничка европска валута је у благом порасту према долару, пошто је јуче забележила најнижу вредност у последње четири године. Евро је и даље под притиском, а европске берзе су нестабилне у страху да ће проблем презадужених држава блокирати економски опоравак.

Грчкој је упућен први део финасијске помоћи, од 20 милијарди евра, из заједничког пакета Европске уније и Међународног Монетарног Фонда.

Укупни износи, 110 милијарди евра за Грчку и 750 милијарди гаранција за друге земље којима прети грчки сценарио, одређени су упркос томе што тржиште и даље нема поверења у опоравак еврозоне. Евро је јуче имао најнижи ниво у последње четири године.

Министри финансија еврозоне поручили су да ће евро остати кредибилна валута.

"Стабилност цена у еврозони је у потпуности одржана последњих година и тако ће бити у будућности. То је главно достигнуће евра и предност за инвеститоре", каже председник Еврогрупе Жан Клод Јункер.

План заштите евра од 750 милијарди зауставио је панику на берзама али није вратио поверење. О техничким детаљима примене још увек нема договора па ће министри наставити расправу у петак.

Спречено ширење кризе на целу еврозону

"Земље чланице тек треба да одобре план у својим парламентима, што уноси неизвесност. Могуће је можда да га немачки парламент не прихвати. Остало је и питање под којим каматама", каже Карстен Брзески из "ИНГ банке" у Бриселу.

Европски план спречио је да се грчка криза као пожар прошири на целу еврозону, али се економисти слажу да мукотрпни посао уклањања системских грешака које су довеле до кризе тек предстоји.

"Досадашња организација еврозоне, са јединственом Централном банком али потпуно независним фискалном и економском политиком у земљама чланицама, није одржива. Кључно питање је како кординирати фискалну и економску политику", каже Золет Дарвас из "Бројгел института" у Бриселу.

Министри финансија ЕУ договорили су снажнију регулативу такозваних "хеџ фондова", чије ризичне спекулације многи криве за избијање светске финансијске кризе.

Пад вредности евра је добра вест за европске извознике чији производи постају конкурентнији на светском тржишту. Према најновијим подацима, европски извоз у прва три месеца 2010. је порастао за 13 одсто у односу на исти период прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се