Цене неће расти

Произвођачи и трговци, за сада, не најављују корекцију цена и поред поскупљења горива и честе промене курса. Ове године цене у Србији повећане су за 7,4 одсто, а трошкови живота за 4 процената у односу на април прошле године.

Иако је гориво за викенд поскупело, а курс евра према динару константно расте, због смањене куповне моћи, трговци и произвођачи, за сада не најављују корекције цена.

У поређењу са априлом 2009. године, у априлу ове године цене на мало у Србији повећане су 7,4 одсто, а трошкови живота 4 процента. Просечна мартовска зарада била је 33 хиљаде 508 динара.

У прва три месеца ове године, промет у Србији у просеку је нижи готово девет одсто у поређењу са истим прошлогодишњим периодом. Највише је смањена продаја пића, слаткиша, скупих хемијских производа и козметике.

"Велика се криза осећа, далеко већа него прошле године", рекао је трговац из Пирота.

Робе има, али је купаца све мање. Одлука шта купити све је тежа. У марту је просечна потрошачка корпа коштала 36.202 динара док је плата била 33.508 динара.

"Од добављача немамо најаве да ће бити повећања цена. Сматрам да је тренутак који је пред нама веома захтеван у смислу да морамо и даље да се боримо да број потрошача у малопродаји не падне", каже председница Управног одбора "Меркатор-С" Станка Чуровић.

Формирање цена увек је игра на ивици ножа, сагласни су и произвођачи и трговци.

"Наши трактори и доставна возила користе доста горива. У тренутној економској ситуацији то је нарочито забрињавајуће. Тренутно немамо планове да повећамо цене. Ако желимо да будемо конкурентни, морамо што дуже да држимо цене на садашњем нивоу", рекао је генрални директор "Карнекса" Хју Мекрејнолдс.

Држава је највећи генератор инфлације, јер су од почетка године највише расле контролисане цене, попут горива и струје,сматра економиста Саша Ђоговић.

"Имајући у виду да су замрзнуте плате и пензије у јавном сектору и да је привредна динамика на изузетно ниском нивоу, ми до краја године свакако можемо рачунати на реалан пад куповне моћи становништва", каже Саша Ђоговић из Института за тришна истраживања.

Држава је у међувремену донела неколико мера које би требало да повећају потрошњу, међу којима су најпре повољни кредити за куповину домаћих производа. Први ефекти тих мера још нису видљиви.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се