Јункер: Верујте у евро!

Евро наставља да слаби према долару. Лидери ЕУ поручују да ће "бранити евро по сваку цену". После Грчке, све очи упрте у Шпанију и Португал. Француска предлаже казне за чланице еврозоне које не поштују правила.

Евро је био и остао валута којој се верује, поручено је са састанка министара финансија еврозоне, а председник еворозоне Жан Клод Јункер на скупу је узвикнуо: "Верујте у евро"!

Иако је Европска унија прошле недеље поручила да ће "бранити евро по сваку цену" и усвојила фонд за одбрану вредан 750 милијарди евра, најнижа вредност европске валуте у последње четири године изражава страх инвеститиора да предузете мере неће бити и довољне.

Само током прошлог викенда евро је ослабио за готово два цента и сада се за њега добија 1,23 долара, док је почетком године вредео 1,43 долара.

Осим неповерења према европским економским мерама, светско тржиште не показују ништа више вере ни у најављене активности Шпаније, Португала, Италије и Француске, које би требало да смање дефиците тих држава.

Пред почетак састанка министара еврозоне, шведски министар финансија Андерс Борг позвао је Шпанију и Португал, земље које се после Грчке наводе као "најугроженије" због великог државног дуга, да јавно објаве које мере предузимају у циљу смањења дефицита.

Шведска, која није чланица еврозоне, имала је прошле године дефицит од само пола процената, а кључ за дугорочну стабилност Швеђани виде у решавању питања јавног финансирања.

У еврозони такође сматрају да је Грчка на добром путу и да ће испунити све преузете обавезе. Прва транша финансијске помоћи од 20 милијарди евра већ данас је стављена на располагање Грчкој.

Тренутно се у еврозони захтева од држава чланица да не пређу дефицит од 3 одсто БДП-а, а да своја дуговања држе испод 60 одсто БДП-а. Чланице које прекрше та правила треба санкционисати, поручују из француског министарства финансија.

Француски предлог под санкцијама подразумева ускраћивање помоћи из структуралних фондова ЕУ, али и одузимање европског права гласања.

Финансијски стручњаци тврде да је стварањем Европског финансијског стабилизационог фонда заиста сав расположиви новац на столу и да је сада створена сигурносна мрежа за државе попут данас Грчке, а сутра Шпаније, Португалије, Италије...

Ништа од жељених ефеката, међутим, неће бити остварено, ако не буде суштинске фискалне консолидације, разумног и умереног трошења буџета, тврде поједини стручњаци.

"То је сада заиста кључно питање... Ако Португал и Шпанија не доведу у ред јавну потрошњу током неколико наредних година, владе ће се гушити у дуговима, неће бити у стању да враћају кредите и то би био сценарио најгоре врсте", упозорава експерт бриселске банке ИНГ Карстен Брзески.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се