НИС у губитку

Нафтна индустрија Србије спремна за излазак на Београдску берзу до краја јуна. Прошлогодишњи пословни губитак 4,4 милијарде динара, док је укупни књиговодствени минус 37,6 милијарди. Кирил Кравченко у овој години очекује профит од 1,9 милијарди динара.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Кравченко изјавио је да би компанија у овој години требало да оствари профит од 1,9 милијарди динара.

Кравченко је на конференцији за новинаре у Београду казао да се позитивни пословни резултати пословања у 2010. очекују без обзира на пад продаје горива на српским тржишту и слабљење курса динара.

Према речима Кравченка, НИС је 2009. годину завршио са губитком из пословања од 4,4 милијарде динара, док је укупан књиговодствени губитак, због усклађивања са међунардоним финансијским стандардима, био 37,6 милијарди динара.

Кравченко је потврдио да је компанија спремна да изађе на Београдску берзу до краја јуна.  

На седници Управног одбора НИС-а 17. маја, усвојена је компанијска документа којима су уклоњене неке формалне потешкоће за излазак на берзу.

Кравченко је рекао да би прошлогодишњи финансијски губитак НИС-а краткорочно могао да утиче не смањење вредности компаније, али је нагласио да "дугорочно апсолутно верује у раст вредности компаније".

Нафтна индустрија Србије, у којој 51 одсто капитала има руски "Гаспромњефт", требало би да до половине године постане отворено акционарско друшто, након чега ће акција те компаније бити пуштене у промет на Београдској берзи.

Влади Србије је након продаје већинског удела "Гаспромњефту" остало 49 одсто акција у НИС-у.

Након што грађани Србије преузму око 24 милиона акција, односно 15 одсто од укупног броја акција, а бивши и садашњи радници компаније додатних 4,34 одсто, Влада Србије биће власник 29,7 одсто акција.

Гасрпомњефт је већински удео у НИС-у преузео у фебруару 2009. године, након што је платио 400 милиона евра и обевезао се да ће уложити око 550 милиона евра у модернизацију производње и пословања.

На јучерашњој седници Управног одбора НИС-а усвојен је нацрт одлуке о трансформацији те компаније у отворено акционарско друштво, финансијски извештај за 2009. години, као и низ нацрта докумената неопходних за трансформисање компаније, који би требало да буду усвојени 21. јуна на седници Скупштине акционара. 

Трансформација НИС-а из затвореног у отворено акционарско друшво, за ту компанију значи излазак на Београдску берзу, чије би акције са садашњих 4,8 евра, могле да достигну десетоструко већу вредност (према изјавама неких домаћих аналитичара), а сама берза имала би раст промета, јер се ради о најквалитетнијим, "блу чип", акцијама за које су заинтересовани велики инвеститори и из иностранства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара