Сајам пољопривреде у Новом Саду

Међународни сајам пољопривреде, на којем учествује око 1.300 домаћих и страних излагача, отворен у Новом Саду. Србија је од данас светски центар пољопривреде, рекао министар Саша Драгин.

На Новосадском сајму отворен је Међународни пољопривредни сајам, на којем учествује око 1.300 домаћих и страних излагача.

Министар пољопривреде Саша Драгин истакао је да је од данас Србија светски центар пољопривреде и додао је да је аграрна политика Србије социјално одговорна и да је окренута према малом пољопривредном произвођачу.

Драгин је на отварању сајма подсетио да је пољопривредницима у Србији почела исплата субвенција по хектару и нагласио да је првог дана на њихове рачуне "легло" 180 милиона динара укупно. Очекује се да ће, како је Драгин раније најавио, целокупна исплата подстицаја по хектару бити обављена до септембра.

"Пољопривреда је једина фабрика под ведрим небом, која мора да ради 365 дана, која је изложена ћудима климе, али и непредвидивости тржишта" нагласио је отварајући Међународни сајам председник Владе Војводине Бојан Пајтић.

Пајтић је рекао да изазови светске економије траже да се иде у корак са новим знањима и технологијом, да се улаже велика енергија и усвоје стандарди производње који ће отворити нова тржишта за српског пољопривредника и омогућити му бољу зараду.  

Ове године сајам први пут има и земљу партнера Међународног пољопривредног сајма, а то је Мађарска, у чијој организацији ће током приредбе бити уприличени бројни стручни скупови, али и културна манифестација "Мађ арт" на више локација у Новом Саду.

Представници Мађарске оценили су да ће партнерство бити изузетна прилика за проширење економске сарадње две земље и враћање укупне робне размене на ниво који је постојао пре глобалне економске кризе, пошто пољопривреда две земље има највеће перспективе за то.

Португал земља партнер следећег Сајма

Министар пољопривреде најавио је да ће следеће године Португуал бити земља партнер 78. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

На овогодишњем сајму прилику да се представе имају највеће компаније агробизниса из 20 земаља, а страни излагачи чине 30 одсто од укупног броја учесника.

Половина излагача представиће новости у индустрији пољопривредне механизације и пратеће опреме, а чланови Пословног удружења увозника пољопривредне механизације најавили су да ће током сајма продавати механизацију и опрему са попустом од три до 10 одсто.

Министарство пољопривреде Србије и ове године је стратешки партнер пољопривредног сајма, а уједно је и покровитељ највеће националне изложбе стоке, на којој ће бити изложено око 3.000 животиња.

Према ранијим најавама, Министарство пољопривреде ће и ове године покушати да од сајма направи политички догађај, а долазак је потврдило 12 министара пољопривреде из европских земаља који учествују на Министарској коференцији у Београду.

На овогодишњем пољопривредном сајму, који ће бити отворен до 22. маја, учествује око 100 мађарских пољопривредних и прехрамбених компанија, као и фирме из машинске индустрије.

Цене улазница су за 20 одсто ниже него прошле године, а појединачна улазница коштати 400, а колективне 300 динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара