Договор о пореској реформи

У Влади Србије постигнут договор о правцу пореске реформе, којом ће се прећи са опорезивања производње на опорезивање потрошње, рекла министарка финансија Диана Драгутиновић.

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић изјавила је да је у Влади Србије постигнут договор о правцу пореске рерформе, којом ће се прећи са опорезивања производње на опорезивање потрошње.

На представљању Србије на Генералној скупштини Европске банке за обнову и развој у Загребу министарка је рекла да садржај те реформе још није договерен, али да неће бити повећања стопе пореза на додату вредност.

Драгутиновићева је навела да би том реформом требало да се смањи број производа који су опорезовани нижом стопом ПДВ-а од осам одсто.

Ти производи, навела је, чине око 40 одсто, а нормално је да чине 10 до 15 одсто укупног броја производа, али није прецизирала који производи више неће бити опорезовани нижом стопом ПДВ-а. Виша стопа ПДВ-а у Србији износи 18 одсто.

Драгутиновићева је истакла да пореском реформом не жели да види губитак пореских прихода и нагласила да је та реформа неопходна за прелазак на нови модел економског раста, заснован на извозу.

Према њеним речима, Србији не прети "грчки сценарио кризе", пошто јавни дуг износи око 30 одсто бруто домаћег производа, а дефицит буџета четири одсто.

"До сада није било симптома преливања кризе из Грчке у Србију и српски банкарски сектор је стабилан и ликвидан", оценила је.

Министарка финансија је рекла да су банке у Србији у власништву грчких банака "добро капитализоване".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара