Ново поскупљење горива

Гориво је од данас скупље у просеку за четири динара по литру, што представља осмо поскупљење од почетка године. Динар је пао на рекордно низак ниво, а од понедељка средњи курс ће први пут прећи 100 динара.

Од данас гориво скупље за четири динара по литру, што је осмо поскупљење од почетка године. Динар је пао на рекордно низак ниво. Од понедељка средњи курс ће први пут бити већи од 100 динара, а један евро вредеће 100 динара и 25 пара.

Продавци на пијаци кажу да је поскупљење горива за четири динара додатни удар на њихове трошкове, јер ионако не зараде много, али упозоравају да ће последице осетити и купци.

Од данас литар моторног и безоловног бензина плаћаћемо 119,42 динара, Дизел Д2 108 динара, а евро дизел готово 121 динар.

Након излагања да је раст цена од почетка године успорен и то изнад очекивања, гувернер у оставци Радован Јелашић рекао је да је забринут због повећања цена нафтних деривата.

"Цене у Србији ће одлучити понуда и тражња и због тога не видим разлог зашто би донели додатне мере што се тиче цене нафтних деривата", нагласио је Јелашић. 

Чињеница је да трошкови транспорта, односно гориво, утичу на цене са чак 11 одсто. Стручњаци процењују да ће тај притисак на цене бити још већи.

Професор Економског факултета Ђорђе Ђукић каже да ће доћи и до "скока" долара.

Уз гориво, удар на кућни буџет је и пад динара од четири одсто од почетка године, што значи да нам је за толико мања куповна моћ. Домаћа валута је опет ослабила и средња вредност евра ће од понедељка први пут прећи 100 динара.

Гувернер у оставци је рекао да је прилив капитала био нижи, дефицит нешто већи, а то утиче на курс и додао је да ако евро пређе ниво од 100 динара, то не значи да се он не може вратити испод тог нивоа.

Ову годину требало би да завршимо са инфлацијом од пет одсто, двоструко мањом него прошле године. Под условом да држава додатно не повећа цене под њеном контролом, а међу којима је и гориво. Међутим, простора за то је још врло мало.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара