Унапређење сарадње са Грчком

На грчко-српском пословном савету, заменик премијера Ивица Дачић изјавио да Србија жели унапређење привредне и државне сарадње са Грчком. У Атини најављена могућност нових инвестиција грчких приватних компанија у енергетику, инфраструктуру и пољопривреду у Србији.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у Атини да Србија жели да унапреди добру државну и привредну сарадњу са Грчком, имајући у виду историјске везе две земље и велики значај Грчке за читав регион југоисточне Европе.

Министар је, на грчко-српском пословном савету, у чијем раду је учествовало 40 представника атинске привредне коморе, истакао да посебну пажњу треба посветити питањима од стратешког значаја попут заједничких пројеката у домену енергетике и инфраструктуре.

Дачић је нагласио и да је за Србију од суштинског значаја да стабилизује прилике у региону и развије добре односе са свим суседима, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

По његовим речима, Србија се залаже и да се сва питања морају решавати дијалогом и у духу међусобног поверења, наводи се у саопштењу.

Ивица Дачић изјавио је да су се на данашњем грчко пословном савету у Атини чула јасна опредељења да грчке банке не намеравају да повлаче пласмане са српског тржишта.

"Грчке компаније су сада можда још заинтересованије за улагање на српско тржиште због тога што на грчком тржишту постоји једна врста економске кризе", рекао је Дачић.

Министар је додао да су грчке компаније заинтересоване да слободни капитал којим располажу улажу на страна тржишта, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

"Постоји велико и озбиљно опредељење да се наставе наши пословни односи", рекао је Дачић и додао да "без обзира што су грчке компаније међу највећим инвеститорима у Србији, обим наше спољно трговинске размене није тако велики као што је и обим улагања".

"Зато има великог простора за наставака наше пословне сарадње. Влада Србије је потпуно отворена да страним инвеститорима гарантује и личну безбедност и имовинску сигурност", навео је министар.

Бајатовић: Могуће нове инвестиције и у енергетику

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да је у Атини најављена могућност нових инвестиција грчких приватних компанија у енергетику, инфраструктуру и пољопривреду у Србији.

"Постоје сви услови да добра сарадња између Србије и Грчке, заснована и на традиционалном историјском пријатељству, буде настављена и потркрепљена новим пројектима", рекао је Бајатовић.

Како је додао, на пословном савету је "на неки начин и најављено интензивирање сарадње активног грчког капитала на већ подстојеће инвестиције у Србију".

По његовим речима, нове инвестиције би се тицале сегмента енергетике, инфраструктуре, пољопривреде, обновљивих извора енергије и енергетике и хемијске индустрије, саопштило је Министарство унутрашњих послова Србије.

Бајатовић је додао да је српска делегација разговарала са представницима оних фирми које су у Србију уложиле 80 одсто од укупне 2,2 милијарде евра, колика је вредност грчког капитала инветираног у нашу земљу.

"Дотакли смо се питање кризе која је погодила Грчку, али смо констатовали да постоји врло здрав и активан грчки приватни капитал који је спреман да настави улагање и у региону и у Србију", рекао је.

Бајатовић је навео да ће грчке банке наставити да раде на српском тржишту, а да не треба сензационалистичким натписима угрозити ни функционисање тих банака ни предстојећу туристичку сезону у Грчкој, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара