Подстицај за ново запошљавање

Онај ко одлучи да отвори фабрику у Нишу, Зајечару, Краљеву, Новом Пазару, или у неком од неразвијених подручја, добиће од државе од четири до десет хиљада евра за сваког радника којег запосли.

Седиште Републичког Фонда за развој биће пресељено у Ниш, а Националне агенције за регионални развој у Зајечар.

Влада Србије је, такође на предлог Министарства економије, усвојила и Уредбу којом се обезбеђују двоструко већи подстицаји за отварање сваког новог радног места у некада великим индустријским центрима, али и запуштеним и неразвијеним подручјима.

Онај ко одлучи да отвори фабрику у Нишу, Зајечару, Краљеву или Новом Пазару, или у неком од неразвијених подручја, чији је степен развијености упола мањи од републичког просека, а таква су рецимо Мерошина, Трговиште, Жабар, Куршумлија, Пријепоље, добиће од државе од четири до десет хиљада евра за сваког радника којег запосли.

То је суштина Уредбе о подстицајима за ново запошљавање, која је део је државног програма за смањење регионалних разлика, оживљавање великих индустријских центара и неразвијених подручја.

Средства су бесповратна, а услови које инвеститор мора да испуни јесу да му инвестиција не може бити мања од пола милиона евра, да запосли најмање 50 радника и да све обавезе из пројекта, са којим је конкурисао за подстицајна средства, испуни у периоду од три године.

"По истеку закљученог пројекта, периода од три године, инвеститор не може да отпусти ниједног радника у периоду од минимум још три године", рекао је Александар Милорадовић из СИЕПЕ.

У СИЕПИ кажу да смо са 47 милиона евра досадашњих подстицаја из буџета привукли 635 милиона евра инвестиција и обезбедили посао за више од 17.000 људи. Највише у Сремском и Топличком округу.

Уредбом о подстицајима за ново запошљавање Влада очекује да привуче инвеститоре да улажу и у тренутно мање привлачна подручја.

Из Владине канцеларије за одрживи развој поручују међутим да се број неразвијених општина у Србији повећава.

Собзиром на то да се број неразвијених општина повећао од прошле године са 42 на 48, довољно говори да је Влада препознала проблем и да је озбиљно приступила његовом решавању, рекао министар без портфеља Сулејман Угљанин.

Све неразвијене општине, кажу, брже би се развијале када би се приватни инвеститори боље повезали са локалном влашћу, али и када би им важне институције биле ближе.  Корак ка томе је и одлука Владе о пресељењу седишта Фонда за развој у Ниш, и формирању његових филијала у Зајечару, Краљеву, Новом Пазару, Ужицу и Зрењанину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара