Средоземна плима око Лисабона

Влада у Лисабону повећава порезе и смањује јавну потрошњу, не би ли мањак у државној каси свела на прихватљив ниво. Стручњаци упозоравају да ће Португалу бити потребна и међународна финансијска помоћ.

После Шпаније, и Португал предузима оштре мере штедње како би спречио грчки сценарио.

Криза и беспарица део су португалске свакодневице, па је посета папе тој земљи по многима дошла у правом тренутку.

Чак пола милиона Португалаца присуствовало је миси поглавара Свете столице у светилишту Фатими, где се према предању пастирима указала Девица Марија.

Да би савладала кризу португалска влада је на неодређено време одложила реализацију неколико великих пројеката, међу којима и изградњу новог аеродрома у Лисабону.

Влада повећава порез на додату вредност како би прошлогодишњи буџетски мањак од 9,4 одсто смањила на 7,3 одсто бруто домаћег производа. Влада је такође одлучила да за пет одсто умањи плате високо-рангираних државних чиновника и политичара.

"Ако до краја године успемо да смањимо дефицит за један одсто, циљ ће нам бити да га наредне године редукујемо за још два одсто, чиме би у 2011. години он био сведен на 4,6 одсто. Молим своје сународнике да учине овај додатни напор, како бисмо одбранили нашу земљу, евро и Европу", рекао је премијер Жозе Сократеш.

Португал се, поред Грчке и Шпаније, сматра најслабијом кариком еврозоне. Европски финансијски стручњаци верују да ће, упркос мерама штедње, Португалу пре или касније бити потребан пакет финансијске помоћи од 100 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара