Динарски кредити за већу потрошњу

Нестабилан динар у последњих годину и по дана милионима потенцијалних корисника кредита одузео кредитну способност. Одлука НБС, којом ће кредитно задуживање са девизном клаузулом прећи у динарско, требало би да подстакне грађане да више троше.

Службени гласник објавио је одлуку Народне банке о олакшицама грађана при новом задуживању, чиме се отвара могућност постепеног преласка са кредитног задуживања с девизном клаузулом на задуживање у динарима и "деевроизације" наше економије.

То би требало да подстакне грађане да више троше. Трговинама би помогло да оживе промет, држави да убира веће порезе од потрошње, а банкама нови бизнис, јер се очекује велики талас рефинансирања кредита на новим динарским основама.

Курсне разлике које су у последњих годину и по дана девалвирале динар према евру за четвртину, поред штете увозницима, готово милионима потенцијалних корисника кредита одузела је кредитну способност.

Нови прописи су омогућили и Ани Цигић да рефинансира кредит јер је повећан лимит за задужење са тридесет на четрдесет одсто зараде за готовинске, односно са 50 на 60 одсто на стамбене кредите.

"Ја већ имам један потрошачки кредит и нови лимит на задужење искористићу да рефинасирам стари кредит и узмем нови на динарској основи", рекла је клијент банке Ана Цигић.

У порталу "Вибилиа" кажу да ће грађани изразити већу тражњу за кредитима, а банке добити већи простор за њихову прођу.

"Банкама и грађанима на располагању нове 43 милијарде динара за кредитирање јер је толико ослобађање стега од 10 одсто на задужност од 430 милијарди динара. Од те суме половина новца пласирана је у стамбене кредите", Владо Вујисић из портала "Вибилиа".

Позитивне реакције банака

Банкари на нове границе за задуживање гледају позитивно, мада кажу да их Народна банка није консултовала, посебно када је у питању задуживање са зарадама везаним за евро.Такве зараде су због бонуса пословна тајна уз остале недорчености.

"Ако погледате, они јемци са примањима са девизном клаузулом могу да се задуже за стамбене кредите до 60 одсто зараде. Ако буду још и јемци до 40 одсто оптерећење плате, што је дозвољено, њима услед обуства може да се месечно одбија цела плата", рекао је директор "Фолкс банке" Петар Грујић.

Банке се од ризика ипак добро обезбеђују, па се на име гаранције за субвенционисани готовински кредит, осим редовне зараде и висине рате до 40 одсто, тражи и венчани лист супружника.

За стамбене кредите уз нових 60 одсто оптерећења зараде за рате тражи се хипотека на стан већа од висине кредита као и животно осигурање на који можете добити нешто нижу камату на кредит за пола одсто.

"Ви имате ситуацију да, иако је стан гарантован хипотеком, власник доживи несрећу. У том случају имате хумани облик, да банка наплаћује своје осигурање, а породица настави да живи у том стану", рекао је Саша Микић из "Граве осигурања".

За нове веће границе за задуживање економисти кажу да не представљау опасност иако се за разлику од Грчке, где се смањују зараде и потрошња, овде привредни раст поспешује већом потрошњом.

"Ово је само окидач за оживљавање привредног раста који може да помогне али на кратак рок. За одрживи већи раст неопходне су нове извозно оријнтисане инвестиције", рекао је проф. Владимир Круљ са Факултета за економију и финансије.

За закључке утицаја мера Народне банке треба сачекати неко време, али довољно једа банке могу да надју интерес у великој конверзији кредита са девином клаузулом у динарске и јер само за обраду кредитног захтева могу да зараде бар један одсто што ће им бити нови посао најмање наредних годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара