Плате и пензије под лупом ММФ-а

Консултацијама иза затворених врата почела четврта контрола кредитиног аранжмана вредног три милијарде евра који је ММФ одобрио Србији. Званични преговори почињу у понедељак, а кључне теме одмрзавање плата и пензија, усклађивање раста пензија и фискална одговорност.

Мисија Међународног монетарног фонда предвођена Албертом Јегером почела је двонедељну посету Србије, током које ће са државним органима разговарати о четвртој ревизији стенд-бај аранжмана.

До краја седмице са представницима ММФ-а фонда воде се технички разговори, а у понедељак, 17. маја пленарним састанком у Народној банци Србије почеће званични разговори.

Кључне теме разговора биће одмрзавање плата и пензија, усклађивање раста пензија и усаглашавање Закона о фискалној одговорности.

Док се праве рачунице и преговара о могућем одмрзавању плата и пензија већ од јесени, али и о подели бонуса од пет хиљада динара у јавном сектору, договор наших и званичника ММФ-а јесте да не дају изјаве у јавности.

Само је премијер Цветковић у интервјуу НИН-у потврдио да ће то вруће питање бити на столу.

"Наше опредељење јесте да се иде на повећање плата и пензија уколико сви прорачуни, који су у току, покажу да за то имамо капацитета. Повећање плата и пензија може да буде у висини инфлације у овој години плус-минус један одсто,а новац за то биће обезбеђен на основу пореске реформе", рекао је Цветковић.

Економисти кажу да ће преговори о томе бити тешки јер је мањак у каси већи него што је планирано.

Уредник магазина "Економист" Милан Ћулибрк сматра да када би се дефицит додатно повећао због повећаних зарада и пензија, онда би се ушло у додатни дуг од сто, двеста милиона евра који би морао да се врати са припадајућим каматама.

"То је за мене превише скупо решење. Постоје много боља друга решења, а то је да, ако већ хоће да се повећа некоме, да се на неким другим местима буквално уштине", рекао је Ћулибрк.

Пред преговрачима наћи ће се и предлог да пензије расту колико и плате у јавном сектору.

Економисти кажу да би то могао да буде проблем јер је тешко контролисати зараде скоро пола милиона запослених на локалном и републичком нивоу.

"Цео јавни сектор, и плате и пензије мораће да прате неки умерени ритам. Да би то било одрживо, тај раст преко инфлације би постојао и код пензија плата, али би он био знатно мањи од укупног раста производње", рекао је уредник "Кварталног монитора" Павле Петровић.

Док економисти наводе да би у овим преговорима ММФ могао да буде тврђи него до сада, министарка финансија каже да ће релаксирано сести за сто, јер је Србија испунила све договорено.

Чињеница је да је спреман закон о фискалној одговорности који треба да ограничи апетите политичара за потрошњом, али ће наши преговарачи други пут морати да објасне зашто нису отпустили вишак у администрацији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара