Високе цене одбијају туристе

Бициклистичке туре дуж Дунава, одмор на селу и кратке градске туре, посебно су тражене у Србији. Директни летови и лоу кост компаније допринеће да странци више долазе, али би било једноставније кад би цене биле ниже, поручују страни туроператери.

Србија постаје све занимљивија туристичка дестинација за странце. Посебно су тражене бициклистичке туре дуж Дунава, одмор на селу и кратке градске туре. Ипак, број странаца који су од почетка године боравили у Србији мањи је шест одсто него у истом периоду прошле године. На то су највише утицали криза и грип, објашњавају у Туристичкој организацији Србије.

Природа, споменици, култура, традиција, све то имамо и можемо да покажемо страним туристима, под условом да их доведемо у Србију.

"Код нас сваки слој друштва има другачије захтеве и они желе да им се то испунени приликом путовања било где. Што се Србије тиче и онога како видимо то путовање, ваше предности су бање, кратки одмори у градовима и сеоски туризам", рекла је Анастазија Иљухина, руски туроператер.

Пре него што дођу у Србију странци се сусретну са првом препреком - аранжман који хоће да купе преко интернета не могу да плате кредитном картицом. И то по ценама којима се баш не можемо похвалити.

"Било би једноставније кад би цене биле ниже. На пример, цене смештаја у хотелу у Београду су од 80 до 100 евра за собу. Цена превоза авионом је око 300 евра, па када се на то још додају цене услуга водича и превоза који се користи током боравка у Србији, добијамо прилично велику суму која би вероватно могла бити коригована", каже Светлана Грели, руски туроператер.

У Туристичкој организацији Србије ниже цене смештаја очекују тек када се повећа конкуренција.

"Регионални градови јесу јефтинији, јер они имају диверсификованију понуду, имају конкурентне цене, баш због тога што имају више хотела, више сеоских домаћинстава, бољу инфраструктуру", рекла је Гордана Пламенац, директорка Туристичке организације Србије.

Јефтиније за странце него за домаће госте 

С друге стране, дешава се да је зимовање у Србији јефтиније за странце него за домаће госте.

"Велики туроператори закупљују стотине или хиљаде соба на одређеној дестинацији. Купују их раније, у предсезони или шест месеци раније. Онда они те собе које су купили за 20-30 евра, пакују у аранжмане са превозом и то све буде 30-40 одсто јефтиније, него да дођете у хотел и тражите собу седам дана", објаснио је Александар Вукојевић, туристички агент.

То значи, да би српски туриста могао да уплати аранжман у иностранству и да на српској планини борави за мање пара, него да тај исти аранжман купи у Србији, иако тада страној агенцији плаћа авионски превоз, који му није потребан.

Нисмо ми једина земља у којој се тако нешто дешава. Примера ради, Бугари и до три пута јефтиније могу да летују на свом приморју, уколико аранжман уплате преко немачких агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара