ММФ стиже у Србију

Преговори мисије Међународног монетарног фонда са представницима Владе Србије почињу сутра. Усклађивање пензија, пореска реформа и одмрзавање плата у јавном сектору, теме састанка у Београду.

Висина и евентуално одмрзавање плата у јавном сектору, усклађивање пензија и пореска реформа, биће теме преговора Мисије међународног монетарног фонда са представницима Владе Србије, који почињу сутра у Београду.

Ово је трећа ревизија стендбај аранжмана којим су Србији одобрене 1,3 од 2,9 милијарди евра, колико је одобрено нашој земљи до 2012. године.

Иако се знају теме разговора, иако је објављено неколико ревизија и саопштења на сајту ММФ-а, чини се да смо некако, опет, на почетку реформи које морамо спровести.

На њих смо се сами обавезали како би повећали приходе и дугорочно смањили расходе. Једна од кључних области за смањење расхода су уштеде на трансферима фонду пензијско- инвалидског осигурања.

Миладин Ковачевић, сарадник часописа Макроекономске анализе и трендови, сматра да се један од тешких преговора сигурно односи на индексацију или усклађивање раста пензија.

"Да ли ускладити са растом плата у јавном сектору или растом цена на мало, о томе ће се сигурно преговарати", каже Ковачевић.

У преговорима о усклађивању пензија са зарадама, у Уједињеној партији пензионера кажу да неће бити компромиса о правима и да ће то бити ускоро преточено и у закон.

Момо Чолаковић, шеф посланичке групе ПУПС-а, истиче да је та странка предложила усклађивање пензија са растом плата у јавном сектору, и то квартално, и усклађивање са растом цена на мало.

У околностима када смо код многих економских процеса у раскораку између жеља и могућности, и када помоћ ММФ-а тражи много држава, које то никада раније нису радиле, економисти поручују да можемо доћи у ситуацију у каквој је сада Румунија.

ММФ је наложио Румунији да, због одуговлачења са реформама, морају ригорозно да смање зараде у јавном сектору за чак 25, а плате и пензије за 15 одсто, каже Иван Николић са Економског института.

Када још немамо жељени раст производње и пуњење буџета и када то поспешујемо потрошњом кроз повољне кредите становништву, стиже нам ММФ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара