ММФ пребројава чиновнике

Уочи доласка мисије ММФ-а, Влада Србије не саопштава за колико је чиновника смањена администрација. Непоштовање договореног са ММФ-ом имаће више последица, упозоравају економисти.

До нове посете делегације Међународног монетарног фонда Србији остао је још један дан. Приликом последње посете нисмо лоше прошли. Влада је упозорена да касни са смањивањем администрације и добила је нови рок да до 1. маја отпусти сваког десетог чиновника.

Иначе, према Закону о одређивању максималног броја запослених у републичкој администрацији Србија би ове године требало да отпусти 3.400 службеника.

Зрењанин је прошлу годину завршио са 666 запослених у градској управи и установама културе.

Начелник градске управе Зрењанина Александра Одавић Мак наводи да је требало да смање број запослених за 36, међутим закључно са мартом 2010. неки су проглашени технолошким вишком, један део је отишао у пенизију тако да је Град Зрењанин смањио администарцију за 60 запослених.

Законом је прописано да на хиљаду становника општина може да има четири чиновника. Колико њих је број запослених прилагодило прописима и да ли су онима који то нису учинили смањени трнсфери из државне касе, у Влади нисмо добили одговор. За сада је тајна и колико је људи отпуштено из републичке администрације.

Требало је да их оде 674, а да министри који не спроведу систематизацију буду кажњени са милион динара.

Према последњим информацијама објављеним у медијима половином априла, отпуштено је пола од потребног броја. Непоштовање договореног са ММФ-ом имаће више последица, кажу економисти.

"Тиме се умањују шансе да се повуку даља средства из аранжмана, уштеде у буџету ће бити мање, грађани плаћају веће порезе и доприносе и добијамо нижи квалитет услуга од администрације", рекао је економиста Хасан Ханић.

Крајем прошле године премијер Мирко Цветковић је одредио рок до када мора да се заврши отпуштање да би се оствариле уштеде.

"Оно што наше калкулације у просеку показују јесте да отпрмнина покрива седам до осам плата. То значи да би отпуштање после априла изазвало додатне буџетске трошкове. Због тога оно што могу да кажем јесте да ће процес морати да се заврши вероватно до марта", рекао је Цветковић.

Поред питања смањења администрације, са ММФ-ом ће се разговарати и о пореској и пензијској реформи и доношењу закона о фискалној одговорности, али и о одмрзавању пензија и плата у јавном сектору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се