Мере за спречавање ширења кризе

Маратонским састанком, министари финансија Европске уније усвојили пакет мера за стабилизацију те валуте, вредан 750 милијарди евра. Чланице ЕУ ће одбранити евро, поручио комесар за финансије ЕУ Оли Рен.

Вредност евра и акција на европским берзама нагло расте, након што је Европска Унија рано јутрос договорила пакет мера за стабилизацију те валуте, вредан 750 милијарди евра.

Да би спречила ширење грчке кризе на друге земље чланице еврозоне, ЕУ је издвојила 500 милијарди евра, а преосталих 250 понудио је Међународни монетарни фонд. Досад незабележене мере ЕУ дочекане су са олакшањем на глобалном финансијском тржишту.

У трци са временом, министри финансија за једну ноћ постигли су договр за који би им иначе било потребно неколило месеци. Пред отварања берзи у понедељак објављен је план обране евра.

Европски комесар за финансије Оли Рен каже да се пакет мера састоји из два дела, 60 милијарди ће обезбедиити Европска комисија из буџета ЕУ, а други део од 440 милијарди обезбедиће на билатералној основи земље чланице ЕУ, које ће на тај начин успети да одбране вредност евра.

ММФ ће, према Реновим речима, обезбедити најмањи део, око 220 милијарди евра.

Евопске и светске берзе реагују са олакшањем. Евро поново расте, акције европских банака нагло скачу, од 10 одсто у Франкфурту, до чак 20 одсто у Паризу.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо каже да данашњи договор показује да ће сваки покушај да се угрози стабилност евра пропасти.

"ЕУ је одлучна да подржи сваку чланицу погођену тешкоћама које су изван њене контроле", каже Барозо.

Према речима немачке канцеларке Ангеле Меркел, доступност новцу зависиће од тога колико су земље усвојиле строге мере штедње, за обуздавање великог буџетског дефицита.

Криза која је уздрмала ЕУ и њену заједничку валуту могла би да има последице на Србију и друге земље које од Европе очекују помоћ и солидарност.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић који је учествовује на седници Светског економског форума у Бриселу каже да ће европски план дугорочно бити користан и за Србију, иако садашња ситуација није повољна за ширење ЕУ.

"То значи да ће начин припреме бити пооштрен, али истовремено то показује да ЕУ јача нарочито у моменту кад је потребно заједно се одбранити од кризе. Сви се овде у Бриселу слажу да ће кроз ову кризу ЕУ проћи не само неокрњено, него да ће се њене институције ојачати и тако ће и Србија имати снажнијег партнера", каже Ђелић.

Упркос позитивним реакцијама, многи аналитичари упозоравају да је криза само одложена све док земље чланице не смање буџетске дефиците и не доведу финансије у ред.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се