Грчкој 110 милијарди евра

Лидери 16 земаља еврозоне на ванредном самиту у Бриселу одобрили хитан зајам Грчкој. Шефови држава и влада озваничили споразум Европске уније и Међународног монетарног фонда о 110 милијарди евра помоћи Грчкој у периоду од наредне три године.

На ванредном самиту одржаном ноћас у Бриселу, шефови 16 држава и влада еврозоне одобрили су хитан зајам Грчкој и озваничили споразум Европске уније и Међународног монетарног фонда о 110 милијарди евра намењених тој земљи у периоду од наредне три године.

Нешто раније парламенти Немачке и Италије усвојили су законе којима се омогућава упућивање помоћи Грчкој, а парламент у Атини је пре два дана усвојио програм штедње.

Задовољство резултатима самита у Бриселу било је нескривено. Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поновио је да ће државе чланице еврозоне учинити све што је потребно да би се обезбедила финансијска стабилност Грчке.

"Важна заједничка тачка свих договорених елемената пакета је да ће еврозона штитити заједничку валуту евро свим средствима. Имамо на располагању неколико инструмената и искористићемо их, а то су европске институције, Савет Европске уније, Европска комисија, Европска централна банка и државе чланице зоне. То је била једногласна одлука на овом самиту", рекао је председник Европске Комисије Жозе Мануел Барозо.

Поучени искуством Грчке у еврозони су одлучни да спрече избијање сличне кризе у будућности.

"Спремни смо да проширимо и ојачамо економски надзор и координацију политике у еврозони, а то подразумева и посвећивање пажње нивоима задужености држава и развоју конкурентности. Као друго, желимо да оснажимо постојећи Пакт за стабилност и раст и омогућимо много ефикасније санкције", навео је председник Савета Европске уније Херман Ван Ромпај. 

Према његовим речима, биће формиран и један снажан оквир за управљање кризама, у оквиру којег ће се поштовати принцип буџетске одговорности сваке државе чланице еврозоне.

Заштитити стабилност Европе и евра

Трошкови задуживања Грчке достигли су јуче нови максимум, а цене акција на берзи у Атини су у паду, због бојазни да ће Грчка тешко спровести мере штедње. Први човек грчке владе истакао је важност заштите евра и стабилности Европе у будућности.

"На овом самиту смо такође поново потврдили нешто што је веома важно - потреба да се заштити еврозона није везана само за грчки проблем. Због тога овде донете одлуке показују нашу одлучност да радимо заједно и на тај начин заштитимо стабилност евра и стабилност саме Европе", истакао је Јоргос Папандреу, грчки премијер.

Неименовани извор из еврозоне истакао је да је вредност заједничке европске валуте пала  протеклих дана због страховања да би се земље попут Шпаније и Португала могле суочити са сличним проблемима као и Грчка.

Према његовим речима, уз помоћ обвезница које ће издати Европска комисија, а уз гаранцију држава еврозоне, финансираће се механизам за спречавање преливања грчке дужничке кризе на Шпанију и Португал.

Лидери Еврозоне су у Бриселу такође најавили предлоге за формирање Европског стабилизационог механизма чији је циљ очување финансијске стабилности, а о идејама Европске комисије у вези са тим разговараће у недељу министри финансија Европске уније.

Европска комисија ће следеће недеље предложити мере које би требало да осигурају већи ниво координације, сарадње и фиансијске дисциплине унутар еврозоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се