Још скупље гориво

За наредну седмицу најављено ново поскупљење горива у просеку за око три и по динара за литар. Радна група владе разматра нове мере како би ублажили последице скупе нафте. Нафташи инсистирају на смањењу акциза.

За почетак наредне седмице најављено је ново поскупљење горива, у просеку за око три и по динара за литар.

Владину уредбу о тридесетодневном, уместо петнаестодневном усклађивању са светским ценама сирове нафте и курсом долара и њеним ефектима стручњаци различито тумаче.

Јелица Путниковић из "Балкан магазина" каже да је држава изашла у сусрет захтевима нафташа, а на неки начин то и грађанима иде у прилог јер немају сваке друге недеље нову цену горива.

"Међутим, када се све сабере и одузме ово је само један добар гест Ваде Србије према свима, и према привредницима и према грађанима, а заправо све се своди на исту причу, гориво ће поскупети", објаснила је Путниковићева.

Радна група владе, у којој су три министарства - енергетике, трговине и финасија, разматра и друге мере како би ублажили последице скупе нафте. Нафташи инсистирају на смањењу акциза.

Љубинко Савић, саветник за енергетику у Комори Србије наводи да би смањење акциза имало позитивне ефекте.

"Ми у првом тромесечју имамо јако велики пад потрошње деривата. Мислим да је у том сегменту и држава закинута, да смањење продаје аутоматски повлачи и смањење прилива прихода у буџет. Тај део мора некако да се избалансира, а једна од могућности јесте управо смањење акциза", истакао је Савић.

Прилив у буџету од акциза на гориво је осам одсто и на њихово смањење још се не може рачунати.

То је потврдила и министарка финансија. И док се нафташи, посебно домаћи, жале на пад промета, како РТС сазнаје у Министарству финасија, у прва три месеца, по том основу у буџет се слило око пет одсто више новца него у истом периоду прошле године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се