Евро враћа дах

Берзанске акције широм света у вртоглавом паду. После пада вредности деоница у Азији и САД, акције на европским берзама опале на тромесечни минимум. Евро незнатно ојачао у односу на долар, после четвородневног пада.

Европске акције данас су опале на тромесечни минимум, након што је претходно вредност деоница у Азији и на њујоршкм Волстриту оштро смањена. Евро је после четири дана узастопног опадањ данас незнатно ојачао.

Тржишни експерти као главни разлог данашњег, четвртог узастопног, појфтињења акција у Европи наводе неочекиван и оштар пад вредности деоница на Волстриту, али и све већи ризик због могућности да се грчка дужничка криза "прелије" и на друге угрожене чланице еврозоне, пре свега Португалију и Шпанију.

Цене деоница на Волстриту су јуче, само током последња два сата пословања, појфетиниле око девет процената и на крају је водећи Дау џонс индекс акција опао 3,2 одсто.

Цене акција на Волстриту су, међутим, према најновијим извештајима, у благом порасту, што указује да се у данашњој трговини може очекивати стабилизација ситуације и известан опоравак цена деоница на тој кључној берзи.

Европски Стокс индекс данас у подне у Лондону пао је за невероватних 1,6 одсто, што је убедљиво најнижи ниво у протекла три месеца, пише Блумберг Њузвик.

Боб Пакер, саветник Кредит Свис Асет Менаџмента,, који поседује акције на светским берзама у вредности од 414 милијарди долара, каже у интервјуу Блумбергу да "економски кругови све више страхују".

"Тржиште је веома забринуто ефектима које производи грчка криза. Годово да се ништа не предузима на смиривању светског тржишта", оцењује Пакер.

Акције су у свакодневномо паду, а бригу европских званичника подгрева страх да обећаних 110 милијарди долара пакета помоћи Грчкој можда неће зауставити раст дражавних трошкова.

Министри финансија групе седам најразвијенијих земаља данас ће, како је потврђено у Лондону и Вашингтону, одржати телефонске консултације да би договорили хитне, оперативне, мере за обуздавање штетних последица грчке дужничке кризе и предупредили даљи негативан развој ситуације на валутним и тржиштима акција.

Стмоглав пад акција на светском тржишту

Паневропски индекс акција - ФТСЕурофирст 300 - је у данашњој преподневној трговини на лондонској ефектној берзи вредео 991,24 поена, након што је на самом почетку пословања опао на свега 978,49 поена, или најнижи ниво од фебруара ове године.

Сводни европски показатељ кретања цена акција је јуче изгубио 1,6 одсто пређашње вредности, а током минуле три седмице је "потонуо" приближно 12 процената, али је тренутно око 52 одсто изнад минималне вредности забележене почетком марта прошле године, извештава Ројтерс из Лондона.

Инвеститори су данас на европском тржишту "нападно" нудили на продају акције енергетских компанија, након појефитњења нафте на 77 долара за барел, што је безмало десетак долара мање него поткрај минулог месеца.

Осетан пад цена нафте је последица све веће забринутости око изгледа за даљи опоравак глобалне привреде, после наглог заоштравања грчке дужничке кризе и економске слабости у другим земљама "евроленда", истиче Ројтерс.

Цене акција великих енергетских компанија опале су јутрос на европском тржишту у распону од један до 2,5 процента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се