Берлин спасава Грчку

После бурне расправе, оба дома немачког парламента дала зелено светло за финансијску помоћ Грчкој, у износу од 22,4 милијарде евра. Парламент Грчке већином гласова усвојио мере штедње до 2012. године, вредан 30 милијарди долара. Нови сукоби демонстраната и полиције.

Оба дома немачког парламента, Бундестаг и Бундесрат, данас су, после оштре дебате, дала "зелено светло" за финансијску помоћ Грчкој у износу од 22,4 милијарде евра.

За закон о пружању помоћи Грчкој, који су предложили владајући демохришћани и либерали, у Доњем дому, Бундестагу, гласало је 390 од 601 присутног посланика, док је 72 било против, а 139 се уздржало од гласања.

Законом је предвиђено да се од 22,4 милијарде евра помоћи, око 8,4 милијарди за спас Грчке реализује још у овој години.

Опозициона Социјалдемократска партија уздржала се од гласања, а њен шеф Зигмар Габријел је оштро критиковао канцеларку Ангелу Меркел, пребацујући јој да је у време финансијске кризе катастрофално деловала.

Министар финансија Волфганг Шојбу бранио је немачку помоћ Грчкој као поступак који нема алтернативу.

Меркелова такође сматра да помоћ Грчкој нема алтернативу и да се у том случају ради о будућности Европе, а самим тим и о будућности Немачке у Европи.

Министар спољних послова Гвидо Вестервеле је навео да је ситуација веома озбиљна и додао да "нико не може бити сигуран да данашња одлука значи излазак из таме".

"Оно што је сада важно јесте да морамо да угасимо ватру, тако да се ниједан пламичак не прошири Европом, и истовремено морамо да се боримо против узрока ватре", оценио је Вестервеле.

Гласањем са помоћ Грчкој, Немачка жели да осигура стабилност евра на дуге стазе и да допринесе да се ситуација као ова у којој се налази грчка држава више никада не понови, кажу аналитичари.

Закон о мерама штедње

Посланици грчког парламента усвојили су, већином гласова, закон који предвиђа оштре мере штедње до 2012. године, како би земља избегла банкрот. Владин програм, вредан 30 милијарди долара, један је од услова за добијање 110 милијарди евра стране помоћи.

"Учинили смо оно што је неопходно, а не оно што је лако. Без ових мера, били бисмо бачени у најдубљу рецесију у историји ове земље"", изјавио је после гласања министар финансија Јоргос Папаконстантину.

Опозиционе партије су критиковале уведене мере, наводећи да су преоштре да би их народ могао поднети.

Због личне одлуке, да у парламенту гласа за мере штедње социјалистичке владе, бивша министарка инистраних послова Грчке Дора Бакојани искључена је из водеће опозиционе партије Нова демократија, којој је припадала више од три деценије, и на чијем челу је, својевремено, био њен отац Константин Мицотакис.

Експресно избацивање Бакојанијеве из странке догодило се, иначе, на њен 56. рођендан.

Kаменице и флаше на полицију

За време гласања у парламенту, више од 30 хиљада демонстраната испунило је централне атинске улице.

Испред зграде парламента, синоћ је поново дошло до сукоба демонстраната и полиције.

Припадници снага реда испалили су сузавац како би растерали групу од око 150 демонстраната, који су бацали каменице и флаше на полицију, навела је агенција Ројтерс.

Подршка радницима у Грчкој стигла је из Аргентине. Чланови Радничке партије протестовали су испред грчке амбасаде у Буенос Ајресу, у знак солидарности са Грцима који се противе оштрим мерама владе премијера Јоргоса Папандреуа.

Носећи транспаренте на којима је писало "Не, плаћању свих страних дугова" и "Живела побуна грчке радничке класе", демонстранти су поредили економску кризу у Грчкој са финансијским ломом из 2001. године у Аргентини, што је довело до енормног дуга наредне године, од 93 милијарде долара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се