Изградња гасовода "Набуко" на време

Изградња гасовода "Набуко", намењеног транспорту природног гаса из прикаспијске регије у Европу, почеће без кашњења 2011. године, изјавио представник конзорцијума који гради тај гасовод Кристијан Долежал.

Званични представник конзорцијума који гради гасовод "Набуко" Кристијан Долежал изјавио је да ће изградња тог гасовода, који је намењен транспорту природног гаса из прикаспијске регије у Европу, почети без кашњења, како је раније најављено 2011. године.

"Нема препрека за реализацију пројекта", изјавио је Долежал телевизијској станици Ци-Ен-Би-Си.

Пројекат "Набуко", чија се вредност процењује на 7,9 милијарди долара, предвиђа транспорт природног гаса у европске земље преко Азербејџана, Грузије, Турске, Бугарске, Мађарске, Румуније и Аустрије.

Гасна магистрала, дуга 3.300 километара, представљаће продужетак већ изграђеног гасовода Баку-Тбилиси-Ерзурум, а пројектована је за годишњи транспорт 20-30 милијарди кубних метара гаса. Две трећине гасовода биће постављено на територији Турске.

У конзорцијуму за изградњу гасовода учествују турска компанија "Ботас", бугарски "Булгариан Енергy Холдинг", мађарски МОЛ, аустријски "ОМВ", немачки RWE и румунски "Трансгас". Сваки учесник у пројекту има удео од 16,67 одсто.

Долежал је указао да ће 70 одсто трошкова изградње подмирити финансијске институције, а 30 одсто учесници конзорцијума, подсећајући да су већ уплаћена средства кредита од 200 милиона евра од Европске Уније.

Потенцијални добављамчи гаса

Међу потенцијалним добављачима гаса за "Набуко", Долежал је навео Туркменистан, Азербејџан и Ирак.

Азербејџан је спреман да усмери половину произведеног гаса у "Набуко", изјавио је политички директор председничке администрације Али Гасанов на економскогм форуму у Истамбулу, пренели су турски медији.

"Азербејџан је већ урадио све што је потребно за реализацију тог пројекта, а сада су на реду европске структуре", додао је Гасанов.

Турски министар енергетике Танер Јилдиз је у априлу изјавио да су после двогодишњих преговора са Државном нафном компанијом Азербејџана стране усагласиле спорна питања на сектору гаса.

Несугласице Бакуа и Анкаре су до тада биле озбиљне препреке у реализацији пројекта "Набуко", јер нису постојале гаранције за пуњење гасовода азербејџанским гасом. Баку, међутим, није потврдио информацију о постигнутом споразуму са Анкаром.

У јесен 2010. године у ЕУ ће бити донета коначна инвестициона одлука о пројекту "Набуко", али још није јасно из којих извора ће се тај гасовод пунити, преноси руска агенција РИА Новости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво