Биланс трговинске размене Србије

Најзначајнији спољнотрговински партнери Србије у прва три месеца ове године биле су Русија, Немачка и Италија. Са привредама тих земаља остварена спољнотрговинска размена од 1,83 милијарде долара.

У прва три месеца ове године, Русија, Немачка и Италија биле су најзначајнији спољнотрговински партнери Србије, пошто је са привредама тих земаља остварена спољнотрговинска размена од 1,83 милијарде долара, што је 31,7 одсто укупне робне размене српске економије са иностранством, наведено је у билтену Института за тржишна истраживања.

Са Русијом је у прва три месеца 2010. године остварена размена од 623,9 милиона долара, са Немачком 621,4 милиона, а са Италијом 587,7 милиона долара.

Прворангирана земља у извозу са српског тржишта, Италија, има удео од 12,3 одсто, док је са становишта увоза на челној позицији Русија са учешћем од 14 одсто.

Позитиван спољнотрговински салдо, Србија је у првом кварталу остварила са Босном и Херцеговином - 111,5 милиона долара, Црном Гором - 98,6 милиона долара и Македонијом - 56,1 милион долара.

При томе је тај позитиван резултат у прва три месеца ове године у поређењу са истим периодом прошле године повећан у робној размени са БиХ за 8,8 одсто, са Македонијом за 12,7 одсто, док је са Црном Гором смањен за 19,4 одсто.

У Италију је извезена роба у вредности од 249,8 милиона долара или за 39,4 одсто више него у првом тромесечју прошле године, док је са руског тржишта набављена роба у вредности од 527,3 милиона долара, што је 6,2 одсто мање него у истом периоду 2009. године.

Највећи дефицит са Русијом

Извоз на руско тржиште био је доста скроман и износио је 96,6 милиона долара, што је ипак 39,5 одсто више него у првом кварталу 2009. године.

Због високог увоза и слабих извозних активности према Русији, Србија је са том земљом имала највећи спољнотрговински дефицит од 430,7 милиона долара, чиме је удео руског тржишта у креирању спољнотрговинском дефициту Србије био 24,8 одсто.

Кина је другорангирана земља по висини стварања спољнотрговинског дефицита Србије са уделом од 16,2 одсто, а трећа је Немачка са 9,4 одсто.

Ове три земље учествују са чак 50,4 одсто у укупном спољнотрговинском дефициту Србије у прва три месеца ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво