НИС-у (не)потребни мали нафташи

Поводом захтева приватника да постану део НИС-а, у тој компанији кажу да већ постоје уговори за испоруку горива са већином приватних нафтних компанија у Србији. Међутим, како РТС сазнаје у НИС-у, бројни захтеви малих нафташа компанији непотребни.

Комерцијални уговори за испоруку горива са већином приватних нафтних компанија у Србији већ постоје, кажу у НИС-у поводом захтева приватника да постану део система НИС. Међутим, како РТС сазнаје у НИС-у, предлоге малих нафташа, међу којима и онај о обезбеђивању транспортних средстава, у овој компанији виде као непотребне.

НИС не искључује могућност сарадње с појединим бензинским станицама у условима франшизе и под брендом НИС-а, али ће то бити ствар конкретног договора с власницима бензинских станица, и највероватније, како кажу, неће бити масовно.

Удружење бензинских станица Србије као друштвена организација у овом тренутку нема уговор с НИС-ом, али ако Удружење обезбеди правне и финансијске могућности као купац на велико НИС ће са задовољством прихватити понуду, саопштава Нафтна индустрија Србије.

Нејасни захтеви приватних компанија

Што се тиче захтева приватних компанија да "раде под брендом НИС-а", у тој компанији кажу да им није јасно шта значи радити под брендом, сазнаје РТС у НИС-у.

"Сада има 270 власника БС који раде под својим малим брендовима. Спремни смо да размотримо варијанту франшизе НИС за неколико конкретних БС, које нам одговара по формату, али о томе треба разговарати с власником те БС, а не са удружењем. Франшиза за све приватне БС у Србији је, наравно, немогућа, пошто је већина тих БС у лошем стању и захтева инвестиције и тоталну реконструкцију".

О захтеву да НИС испоручује удружењу гориво у нардених десет година под специјалним условима, у НИС-у кажу да "већ раде са компанијама које су чланице удружења, и питају да ли је удружење правно лице које може да спороводи набавке, да ли има одговарајуће банкарске гаранције и слично, то јест да ли је спремно да се понаша као крупни купац на велико. Ако јесте, спремни смо да понудимо специјалне цене, као и било ком другом таквом купцу. Али они нису купац на велико, јер удружење нема уговоре са сопственим члановима за испоруку горива, нема новца и сл."

Заједничко управљање законом кажњиво

На захтев да се са НИС-ом створи јединствено оперативно управљање испорукама, информационим системом и ценама, у НИС-у одговарају да је "заједничко управљање ценама од стране различитих правних лица завера, која је законом кажњива. Такво управљање је немогуће, јер има 270 различитих правних лица, процеса, ИТ система".

Такође, РТС сазнаје и наводе НИС-а о статусу удружења, да није јасно је ли то друштвена организација, или шта, да је непознат списак чланова, и да им та документа нису достављена.

"Конкуренција се појачава, они су у компликованом полођају, постоје унутрашњи спорови, и покушавају да се завуку под нечије окриље. Саслушали смо их , објаснили свој став, и рекли, хајде да сарађујемо, али само са нечим конкретним".

Прошле седмице, Удружење бензинских станица Србије предложило је НИС-у да буду део његовог система.

"Поучени искуством других земаља у транзицији, слично нашим суседима, отприлике је ово начин да кроз удруживање у једну фирму, у којој би се сви налазили, једноставно отвара могућност да појединачне мале фирме буду јаче и успеју лакше да одоле конкуренцији која их чека", рекао је председник УО НАФТА А.Д Небојша Атанацковић.

"Свако тржиште што се више развијало показивало је тенденцију за што већим бројем равноправних учесника", рекао је професор ФЕФА Владимир Круљ.

Круљ је додао да што се "државе тиче то је добра ствар. Већи број играча на тржишту и њихово тржишно прегруписавање значи на крају крајева више пара у државној каси".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво