Португал, следећа слаба карика

У буџету Португала мањак од 9,3 одсто, јавни дуг 86 одсто бруто домаћег производа, док је кредитни рејтинг смањен. Ипак, Португалци уверавају европске партнере да је ситуација под контролом и да неће доживети грчки дужнички синдром.

Када Европска унија новцем помаже Грчку, она спасава и друге лабаве економије, на које би дужничка криза могла да се прошири. Једна од слабих карика у ланцу је Португал.

Мањак у буџету Португала износи 9,3 одсто, јавни дуг је 86 одсто бруто домаћег производа, а кредитни рејтинг је смањен. Португалци, међутим, уверавају европске партнере да је ситуација под контролом.

Кристијано Роналдо каже да не брине за свој новац, јер га држи у водећој португалској банци. Португалци и на тај начин умирују европске партнере, посебно строге Немце, нервозне због могућности да и њих захвати грчки дужнички синдром.

"Португалске колеге увериле су ме да ситуација ни на који начин не може да се пореди са оном у Грчкој. Влада је покренула храбар програм штедње", рекао је немачки министар економије Рајнер Бридерле.

Штедња треба да сведе мањак у буџету на разумну меру. Плате у јавном сектору су замрзнуте. Смањује се број државних службеника. Порастао је порез на приходе веће од 150.000 евра. Одустаје се од великих инфраструктурних пројеката попут брзих пруга.

Оно што је заједничко Португалу и Грчкој, јесте то што су резови у потрошњи и зарадама једини начин за штедњу јер не постоји могућност девалвације валуте. За разлику од Грчке, међутим, у Португалу влада и опозиција раде заједно.

"Посвећени смо стабилности земље у наредним годинама, не журимо да освојимо следеће изборе", невео је лидер опозиционе Социјалдемократске партије Педро Пасош Коељо.

Влада притиснула погрешно дугме?

Последица мера штедње биће повећање и овако рекордне незапослености. Сваки десети радник је без посла. Младе људе највише брине то што је међу незапосленима много људи са завршеним факултетом. Клаудија Мартинс је једна од њих. Њен супруг тек ту и тамо добије неки хонорарни посао.

"Јако је тешко наћи посао, а још теже кад имате мало дете", навела је Клаудија Мартинс.

Пословни људи страхују да је влада притиснула погрешно дугме и да ће се мере за попуњавање рупе у буџету одразити на економски оправак.

Пословање ометају и непрестане спекулације да земља иде грчким путем. На пример, у лисабонској луци, промет робе је мањи.

"Нема увоза, нема извоза, па нема посла ни за мене. Тржиште је стало", рекао је возач камиона, Жоао Маркелино.

Португал најављује и масовну приватизацију државних предузећа, која треба да донесе око шест милијарди евра у наредне три године. Зато председник Анибал Кавако Силва самоуверено тврди да ће они који се кладе на банкротство Португала изгубити много новца.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара