Не стај Ибар водо

Заједнички пројекат ЕПС-а и Сећија, који су подржале владе Србије и Италије предвиђа градњу десет малих хидроелектрана на Ибру. Град Краљево, на чијем подручју треба да се граде хидроелектране, незадовољан је пројектом.

Током недавне посете италијанске привредне делегације Србији, промовисана је и коначна Студија изводљивости за ибарске хидроцентрале. Заједнички пројекат ЕПС-а и Сећија, који су подржале владе обе земље, вредан је 285 милиона евра, а предвиђа градњу десет малих хидроелектрана на Ибру. Град Краљево незадовољан је пројектом.

Студија изводљивости предвиђа градњу малих хидроелектрана на Ибру снаге по 103 мегавата, уклопљене у постојећи природни и историјски амбијент реке и приобаља. Иако општинама уз Ибар, где ће бити хидроелектране, припада део ресурсне ренте, локална власт у Краљеву и даље је против градње.

"Краљево негодује јер добија замуљену реку, добија стручњаке који причају да је то добро, добија стране инвеститоре који ће запослити само 17 радника, инвеститоре који ће користити брану пет година а која ће се исплатити за 18 месеци", рекао Љубиша Јовашевић,градоначелник Краљева.

У институту Јарослав Черни који је израдио студију изводљивости истичу да је реч о каскадним, проточним хидроелектранама без промене водног режима Ибра.

"Због тога ми нећемо имати негативних утицаја на постојеће водоснабдевање Краљева. Имаћемо чак и позитивне ефекте и повећање рибљег фонда због мрестилишта које је укључено у инвестицију а стварају се и услови, рекао је Дејан Дивац Институт Јарослав Черни.

Из ЕПС-а уверавају да ће тај посао како у изградњи тако и коришћењу хидроелектрана отворити значајан број радних места.

"Пре свега то су бенефити за домаћу индустрију која ће бити упослена, бенефити за локално становништво и локалну привреду и очекујемо велике позитивне ефекте у заштити животне средине", рекао је Драгомир Марковић, генерални директор ЕПС-а.

Пројекат за ЕПС приоритет

После обећаних постицајних мера италијанске владе у ЕПС- у кажу да им је тај пројекат постао приоритет, јер је исплатив и да ће после отплате инвестиције са Сећијем заједнички одлучити о даљем пласману електричне енергије.

Италијански партнер сматра да је посао на Ибру велика развојна шаса за обе компаније.

"Генералном директору ЕПС-а, инжењеру Марковићу морам посебно да кажем да одмах заврнемо рукаве, јер је време најзначајнији фактор у овом послу", рекао је Гаетано Макафери, председник Сећи Енергија.

Сећи енергија и Електропривреда Србије најављују да ће за два месеца формирати заједничко предузеће за градњу хидроелектрана на Ибру. А ако заиста и пожуре, као што обећавају, планирано је да градња почне 2012, и да се сваке године изграде по две хидроелектране.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво