Инвестициони бум у Свилајнцу

После најаве да ће "Панасоник" у Свилајнцу градити нову фабрику електронских компоненти, у општини већ планирају изградњу друге индустријске зоне, јер је постојећа постала тесна.

Домаћи и страни привредници уложили су готово 20 милиона евра у изградњу производних погона у општини Свилајнац.

У граду крај Мораве производиће се делови за "ауди" и Бе-Ем-Ве, цевасти радијатори и електронске компоненте, прерађиваће се месо и узгајати зачинско биље за европске мегамаркете.

Постојећа индустријска зона постала је тесна, па се гради и друга. План је 1.000 нових радних места и смањење стопе незапослености, до европског нивоа.

Некада давно Свилајнац је био познат по узгоју свилене бубе, данас је на одличном путу да постане лидер у производњи зачинског биља.

Израелска компанија "Грин онли" пластичном фолијом покрила је близу четири хектара поморавских ораница.

На савремене системе за наводњавање и прихрану биљака Израелци се надају добром роду у пластеницима и још бољем пласману робе широм света.

"Одлучили смо да инвестирамо у општину Свилајнац, зато што смо са локалном самоуправом имали одличну сарадњу и због тога што услови на овом поднебљу у потпуности одговарају нашим потребама", каже Асаф Дотан менаџер израелске фирме "Авитан".

Шпанска нана, естроген и лук орашац су неке врсте зачинских биљки. Из Израела је стигло више од 2.000.000 садница овог зачинског биља које се у Србији веома ретко гаји.

Да би роба што пре стигла до купца крај пластеника швајцарско-холандски "Колеман" завршава откупни центар и погон за замрзавање и прераду поврћа.

Доброј заради надају се и овдашњи повртари, јер им нове комшије, странци увелико нуде посао и широм отварају врата Европске уније.

"То отвара могућности за разне облике сарадње у облику производње или засада, или готових производа који се пласирају даље", каже један пољопривредни произвођач.

Присутан је и смешак на лицима челника општине Свилајнац јер су коначно пронашли рецепт за привлачење страних инвеститора.

"Израелци, као и сви инвеститори на територији општине Свилајнац за највише два дана могу да добију грађевинску дозволу", рекао је заменик председника општине Свилајнац Предраг Милановић.

После најаве да ће "Панасоник" у Свилајнцу градити нову фабрику електронских компоненти вредних 15 милиона евра у општини већ планирају изградњу индустријске зоне 2 јер је постојећа зона постала тесна.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво