Постигнут договор о помоћи Грчкој

Представници земаља еврозоне одобрили финансијску помоћ Грчкој од 110 милијарди евра у наредне три године. Грчка најавила мере оштре штедње које ће у периоду од три године омогућити уштеду око 30 милијарди евра.

Министри финансија еврозоне одобрили су финансијску помоћ Грчкој од 110 милијарди евра у наредне три године, сазнаје се из дипломатских извора у Бриселу.

Од 110 милијарди евра, како се наводи, 80 милијарди ће издвојити земље еврозоне, а остатак Међународни монетарни фонд.

Грчки премијер Јоргос Папандреу позвао је своје суграђане на "велику жртву", како би се избегла катастрофа у земљи.

Папандреу је на ванредном састанку Владе најавио план оштре штедње до 2012. године. "Учинио сам и учинићу све како земља не би отишла у банкрот", рекао је Папандреу.

"Убедили смо наше партнере да проблем у Грчкој није само наш. Тиче се функционисања тржишта и стабилности евра", рекао је грчки премијер.

Папандреу је рекао да ће се мере штедње односити на плате и пензије у јавном сектору, али не и на приватни сектор.

Биће и мере штедње у повећању пореза, и штедње у области одбране и здравства. Парламент треба на седници у петак да размотри договор Грчке са ММФ-ом и ЕУ.

Додатни план штедње

Грчки министар финансија Јоргос Папаконстантину најавио је додатни план штедње од 30 милијарди евра до краја 2012. године.

Папаконстантину је на ванредној седници Владе рекао да ће се у јавном сектору укинути 13. и 14. плата, али да ће одређени бонус примити они са најнижим платама.

У приватном сектору неће бити таквих ограничења. Министар је истакао да ће порез на продају бити повећан са 21 на 23 одсто.

Грчки министар очекује да ће нови пакет мера утицати да дефицит буде испод три одсто Бруто друштвеног производа (БДП) до краја 2014. године.

Немачка канцеларка Ангела Меркел раније је изјавила да ће позвати Бундестаг да до петка усвоји одговарајуће законе о ослобођању фондова финансијске помоћи Грчкој.

Грчка Влада већ спроводи план штедње од 4,8 милијарди евра, којим су смањене плате у јавном сектору, замрзнуте пензије и повећани порези.

Грчки синдикати најавили су за среду генерални штрајк због новог плана штедње. Преговори ЕУ, ММФ-а, Европске централне банке и Грчке почели су 21. априла.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво