Жетва озимог јечма

Почела жетва озимог јечма, засејаног на 314 хектара, у пољопривредном предузећу "Грмеч" из Крајишника код Зрењанина. Због суше током протекла два месеца приноси нижи за трећину.

У пољопривредном предузећу "Грмеч" из Крајишника код Зрењанина почела је жетва озимог јечма, који је засејан на 314 хектара.

Због суше током априла и маја, приноси ће бити нижи него прошле године за трећину. Први приноси се крећу око пет тона по хектару, а влажност зрна је 14 одсто.

"Жетва протиче без већих проблема, а захваљујући новим комбајнима завршићемо је за четири дана. У саставу нашег предузећа је индустријски погон за прераду јечма и производњу слада, тако да ћемо комплетну производњу прерадити за потребе пиварске индустрије", рекао је Бране Граховац, руководилац ратарске производње у "Грмечу".

Жетва јечма је почела и на индивидуалним имањима, али је тамо због слабије агротехнике и род мањи.

"Далеко смо од приноса из прошле године, која је била рекордна. Према првим показатељима просечно ће се остварити род од четиритоне по хектару", истиче Милан Ступар из Крајишника, који је међу првима од индивидуалних пољопривредника у Крајишнику са комбајном ушао у њиву.

Упоредо са жетвом почео је откуп јечма, али је засада цена неизвесна. Пољопривредници истичу да је она увек била иста или нешто виша од цене пшенице.

Чека се жетва хлебног зрна да би се формирала цена, а најаве да ће то бити 12 динара за килограм не задовољавају ратаре, који тврде да се тиме не покривају трошкови производње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. мај 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом