Бела техника скупља због таксе

Због увођења еколошке таксе, бела техника и други електрични уређаји у неким продавницама скупљи и за 15 одсто. Прикупљени новац од такси биће искоришћен за развој рециклажне индустрије, кажу у Министарству животне средине.

Бела техника и други електрични уређаји у појединим продавницама поскупели су за 15 одсто, па чак и више због увођења еколошке таксе.

Цене нису подигли увозници који су робу оцаринили пре 7. априла, када је Уредба о плаћању еколошке таксе на електричне и електронске уређаје ступила на снагу.

У Министарству животне средине кажу да ће прикупљени новац бити искоришћен за развој рециклажне индустрије. Потрошачка удружења сматрају да је споран начин прикупљања средстава.

Највише ће у процентима поскупети најјефтинија бела техника и електронски уређаји. Телевизори и машине за веш, средњег квалитета, на пример, биће скупље за две до три хиљаде динара, јер се такса плаћа по килограму.

"С једне стране је добро што се тиче еколошке заштите, с друге стране, што се тиче стандарда није добро", коментар је продавца беле технике.

 Трговци се жале да им је у прошлој години због кризе ионако продаја смањена за петину.

"Ми смо искористили прилику да царинимо робу пре увођења еколошке таксе, како би тржишту што дуже могли да понудимо робу по старим условима и највероватније од првог маја ћемо почети примену цена са еколошком таксом", рекао је Здравко Ђурановић из "Нептуна".

У Србији се рециклира 7 одсто производа  

Потрошачка удружења подржавају еколошку заштиту, али кажу да је начин наплате таксе споран.

"Ја и сви потрошачи у Србији дефинитивно можемо да кажемо да се овакве таксе потпуно могу применити на други начин. У сваком граду постоје комуналне службе и предузећа која раде свој посао и да свако када хоће да се реши свог старог уређаја позове надлежне службе и плати", рекао је Зоран Николић из Националне организација потрошача.

Еколошку таксу плаћају увозници при увозу и произвођачи, са датумом производње. Рок за наплату је 110 дана.

"Гледамо из угла рециклера, сакупљача. То је предугачак период. Треба трошити сопствену супстанцу да би се сакупио електронски и електрични отпад. Мислим да би за нас много боље било да се то ради на месечном нивоу", каже Никола Егић из Компаније за рециклажу "Божић и синови".

У Србији се рециклира свега пет до седам одсто производа. У Европској унији више од 50 одсто, док у Јапану, на пример, ниво рециклаже премашује 90 одсто.

У ресорном министарству очекују да ће се у овој години од еколошких такси у фонд слити око 100 милиона евра, што је четири пута више у односу на прошлу годину.

"Та такса је нижа негде од неколико процената до 150 одсто у односу на неке државе, што значи да би већина производа по овој уредби требало да поскупи између 2 и 10 одсто и то у случају да се комплетна цена таксе пренесе на крајњег потрошача", рекао је Бојан Ђурић, државни секретар Министарства животне средине.

У Влади процењују да ће се у наредне две - три године рециклажна индустрија у Србији нагло развијати и да ће у њој посао наћи више од 10.000 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво