Признања за прекограничну сарадњу

Представницима 10 најбољих пројеката у Србији додељена признања за успешно остварену прекограницну сарадну. Од ЕУ за те пројекте добијено је око 16 милиона евра који су искоришћени без злоупотребе и зато су дуплирала средства, рекао додељујући награде министар Ђелић.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић доделио је признања представницима 10 најбољих пројеката у Србији за успешно остварену прекограничну сарадну са Мађарском, Бугарском и Румунијом.

Ђелић је на конфренцији у Центру "Сава" посвећеној реализацији програма прекограничне сарадње "Кардс програм" који постоји у оквиру предприступних фондова ЕУ, доделио признања пројектима за производњу органске хране, руралног туризма, примена стандарда у образовању, превазилажење изазова насталих због поплава.

Министар је рекао да је прекогранична сарадња најуспешнији вид сарадње Србије са земљама Европске уније и суседним земљама и додао је да је у претходне три године у оквиру програма финасирано 170 пројеката са око 16 милиона евра.

Ђелић је рекао да ће тај износ од ове године бити дуплиран на 30 милиона евра и позвао је све који желе да предложе пројекат да се обрате Министрарству финансија.

Потпредседник владе је истакао да ће се већ на јесен одобрити прва серија пројеката.

Ђелић је нагласио да ће Србија наставити са "добром апсорпцијом европског новца" и нагласио да је држава скоро сав новац који је добила од ЕУ "употребила без било какве злоупотребе, што се мора наставити и у будућности".

Заменик шефа делегације ЕУ Адриано Мартинес нагласио је да се Србија показала као добар и поуздан партнер у "Кардс пројектима", чији је циљ да се побољша сарадња међу суседима и стандард грађана.

Реализацијом таквих пројеката, нагласио је Мартинес, шире се европске вредности попут мира, просперитета грађана и балансираног развоја и додао да је ЕУ за пројекте територијалне сарадње обезбедила 350 милијарди евра.

Међу награђенима су пројекат владе АП Војводине, за оснивање акционе групе како би се грађани и институције припремиле за изазове настале због поплава, пројекат средње економске школе из Сомбора која је обучила наставнике, ученике и набавила опрему за примену стандарда у образовању, општина Пирот за оснивање канцеларије за локално-економски развој оптшине, као и општина Зрењенин за производњу органске хране.

У холу Центра "Сава" на штандовима је представљен 31 пројекат финансиран из "Кардс програма".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво