Субвенције за Нови Пазар

Влада ће у мају усвојити посебан државни програм за оживљавање индустријских центара у Србији, најавио министар Динкић у Новом Пазару. Предузетници из тог краја ускоро ће моћи да добију до 10.000 евра по особи бесповратних средства за запошљавање. Објављен позив за родају "Рашке".

Министар економије и регионалног развоја  Млађан Динкић рекао је Новом Пазару да ће Влада у мају усвојити посебан државни програм за оживљавање индустријских центара у Србији.

Динкић је рекао да ће предузетници тог краја ускоро моћи да добију до 10.000 евра по особи бесповратних средства за запошљавање, као и повољне кредите Фонда за развој.

Он је најавио да ће у Новом Пазару бити отворена филијала Фонда за развој, подсетивши да тај фонд одобрава кредите за радно интензивне гране у мање развијеним подручјима под повољнијим условима за које је потребна хипотека само у износу од 50 одсто вредности кредита, а каматна стопа је фиксна и износи 2,5 одсто годишње, са петогодишњом отплатом.

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић оценио је да је у Новом Пазару данас одржан "историјски састанак" привредника тог града и регије са онима који креирају економску политику у Србији.

"Оцењено је да је ово прекретница за санџачку привреду. Ми данас нисмо разговарали само о конкретним проблемима, већ смо за поједине проблеме дали и назнаке могућих решења", рекао је Љајић на конференцији за новинаре.

Љајић је навео да су за новопазарски холдинг "Војин Поповић" до сада била заинтересована два купца, али да се данас појавио и трећи, додајући да ће се са свима њима разговарати ради постизања што боље понуде.

"Тражимо решења и за предузећа која су у стању потпуног колапса", рекао је министар.

Он је саопштио да су четири "велике турске компаније" заинтересоване за изградњу аутопута Београд-Јужни Јадран и да су разговори о томе у току. "Нема сумње да ће део тог аутопута ићи преко Санџака", навео је Љајић.

Објављен позив за продају "Рашке"

Динкић је рекао да је објављен јавни позив за продају имовинских целина Текстилног комбината "Рашка", као и да ће прве лицитације бити обављене 31. маја.

"Услов је да се јаве стратешки партнери који ће организовати производњу и запослити минималан број људи", рекао је Динкић.

Министар је напоменуо да за Србију не треба да буде битно шта ће ти партнери производити, већ да је важно да се производња организује, да се запосле радници и да се има тржиште.

Динкић је истакао да Нови Пазар има веома високу стопу незапослених од 50 одсто и додао да је Влада Србије одлучила да посебно стимулише инвеститоре који буду желели да у овом граду улажу у нове погоне, прошире капацитета и реконструишу постојеће погоне.

Динкић и Љајић су разговарали са градоначелником Новог Пазара Мехом Махмутовићем, а потом и са санџачким привредницима.

Министар економије је обишао индустрију намештаја "Тахировић" која је, како је рекао, пример како једна радно интензивна грана може да буде успешна и да производи робу, не само за тржиште Србије, него и за извоз.

Млађан Динкић се у Новом Пазару срео и са амбасадором Хрватске у Београду Жељком Купрешаком, који у том граду борави са 15 представника највећих хрватских компанија, међу којима су Индустрија нафте ИНА, електроиндустрија "Раде Кончар" и Лука Ријека.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво