Почињу радови на Коридору 10

Потписан уговор о изградњи леве траке Коридора 10, од Хоргоша до Новог Сада, чиме је означен почетак радова на тој, 110 километара дугој деоници. Министар Мркоњић за најавио почетак изградње и на свим преосталим деоницама.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић потписао је уговор са представницима конзорцијума домаћих грађевинских фирми, предвођених Предузећем за путеве Београд, које су победиле на тендеру за изградњу леве траке аутопута на Коридору 10, од Хоргоша до Новог Сада, чиме је означен почетак радова на тој 110 километара дугој деоници.

Мркоњић је на конференцији за новинаре у Влади Србије најавио да ће ове године бити започета изградња и на свим преосталим деоницама Коридора 10 и да ће у путну привреду бити пласирано 800 милиона евра.

Пола сата након потписивања уговора, истовремено на три градилишта почели су радови на левој траци аутопута Хоргош Нови Сад. Прошле године на тој траси урађено је двадесетак километара, а у наредних девет месеци требало би да буде завршено преосталих 90.

"Ја верујем да ће они посао обавити и пре рока, а рок је 270 дана и да ћете имати прилику у наредних седам, осам, девет месеци, зависи колико буду скратили рок, дакле, до Нове године да редовно обилазите градилишта", рекао је министар инфраструктуре, Милутин Мркоњић.

Конзорцијум домаћих фирми победио је на тендеру јер је за посао понудио најнижу цену - 10 милијарди динара, са роком изградње од 270 дана и роком плаћања од 30 месеци.

"То је за нас веома оштра и изазовна обавезујућа понуда. Ми смо спремни, испоштоваћемо све што смо потписали", навео је Боро Јелић из Предузећа за путеве Београд.

Удруживање за јачање конкурентности 

Ратомир Тодоровић из "Планума" навео је да се дуго радило на томе да се домаће фирме удруже, како би издржали конкуренцију.

Изградња коридора 10 почела је још 90-тих година и готово да нема сличног пројекта који је имао више застоја у изградњи. Министар инфраструктуре каже да ће ове године бити отворена сва градилишта неопходна да се аутопут заврши. Обећава да то неће бити прилике за политичко пресецање врпци и да ће се поштовати рокови.

"Нисте ви ништа слушали о роковима од ове владе што није завршено, али ја разумем у том стваралачком немиру сви смо нервозни. Направили смо тих 50 километара полуаутопута и доказали светским кредиторима да смо спремни и онда је дошла милијарда и 100 милиона", рекао је Мркоњић.

У конзорцијуму који ће градити леву траку аутопута од Хоргоша до Новог Сада су, уз Предузеће за путеве Београд, "Путеви Ужице", "Планум" и "Боровица".

Другу најбољу понуду дало је предузеће "Хидроелектра" из Загреба, у сарадњи са "Војпутом" из Суботице - 11,5 милијарди динара, са роком изградње од 426 дана и роком плаћања од 24 месеца, док је трећи учесник на тендеру, словеначко "Приморје", дало понуду од близу 11,6 милијарди динара, са роком изградње од 590 дана и роком плаћања од 12 месеци.

Изградња 110 километара полуаутопута на Коридору 10 обухвата деоницу од Хоргоша до 28. километра од границе, затим деоницу од 38. до 98. километра пута Хоргош-Нови Сад и деоницу између Келебије и Суботице.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије