Мали нафташи траже партнера у НИС-у

Већина малих нафташа опстанак на тржишту тражи у саставу НИС-а. Договор крајем седмице, сазнаје РТС. У министарству енергетике потврђују да посредују у разговорима НИС-а и приватника.

На пумпама у Србији цене деривата разликују се тек динар-два али и таква конкуреција, очигледно тресе нафтно тржиште.

Домаћи мали нафташи окупљени у Удружењу бензинских станица Србије, схватили су шта их чека са отварањем тржишта па у НИС-у траже партнера и спас. Преговори су почели, а следеће седмице надају се и конкретном договору.  У министарству енергетике потврђују да посредују у разговорима НИС-а и приватника.

Удружење бензинских станица Србије, које има око 400 пумпи, НИС-у је на сто ставило конкретне предлоге - потписивање десетогодишњег уговора којим би НИС гарантовао редовност снабдевања и био једини добављач. НИС-у нуде и да на њиховим пумпама угради свој информациони систем и води компанијску политику цена.

"Ми ћемо од продатог литра имати своје парче, које нам припада на малопродајном објекту. Ми смо још предложили да се наш транспорт инкорпорира у њихов транспорт,тако да ће мо ми бити део система НИС-а", каже Лазо Антонијевић из Удружење бензинских станица Србије.

У министарству енергетике кажу да домаћи нафташи тако обезбеђују сигурност снабдевања јер немају сви техничких могућности да увозе деривате али и због зараде, јер ће моћи да прате НИС са ценама. То је сада тешко, јер у велепродаји нема снижења, а у малопродаји НИС на својим пупама већ нуди јефтиније гориво.

"И сада је она разлика коју је НИС имао,коју су трговци имали пет динара спала на два.  У велепродаји му НИС даје исту цену а у малопродаји он не може да спусти, јер ако то уради има зараду само два динара. Тако сви одоше на НИС нико неће да купи код приватника", наводи Душан Маракић, државни секретар у министарству енергетике.

У НИС-у не износе детаље али саопштавају да као члан радне групе коју је Влада Србије формирала, учествују у изналажењу решења које је, кажу, у интересу грађана и да им је приоритет квалитет и цена горива.

А како РТС сазнаје увелико се разговара и о смањењу рафинеријске цене деривата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара