Стратегија Г20 за излазак из кризе

Министри финансија Групе 20, после састанка у Вашингтону, потврдили да им је циљ равномеран глобалан економски раст и обавезали се да ће појединачно израдити стратегију за поуздан излазак из привредне кризе.

У заједничком саопштењу објављеном после састанка у Вашингтону, министри финансија Групе 20 потврдили су да је њихов циљ равномеран глобалан економски раст и обавезали се да ће појединачно израдити стратегију за известан и поуздан излазак из привредне кризе.

Светски економски опоравак и транзиција ка јаком, дуготрајном и равномерном расту, основни су циљеви које треба осигурати, наводи се у саопштењу министара финансија Групе 20.

Према њиховој оцени, глобална привреда се захваљујући финансијским интервенцијама влада, од рецесије опоравља брже него што се очекивало.

Ипак, неке државе мораће да уложе веће напоре за превазилажење економских тешкоћа. Све земље, тврде представници Групе 20, треба да установе план изласка из кризе који укључује ванредне мере подршке привреди, односно макроекономске и финансијске мере, прилагођене посебним условима.

"Радимо на томе да подстакнемо опоравак који предводи приватни сектор. Желимо да се уверимо да су испуњени услови за уравнотеженији образац глобалног раста, а то захтева суштински пакет реформи широм водећих економија у наредних неколико година", рекао је секретар за финансије САД, Тимоти Гајтнер.

Од Међународног монетарног фонда затражено је да настави да ради на развијању могућности да финансијске институције сваке земље сносе терет евентуалних ванредних интервенција државе и да доприноси праведној конкурентности.

"Желим да нагласим да није реч само о судбини Грчке, већ о финансијској стабилности еврозоне и глобалне економије", невео је комесар ЕУ за монетарну политику, Оли Рен.

Док су министри заседали, испред Светске банке у Вашингтону, улични глумци апеловали су на лидере да новац употребе за отварање радних места и спасавање живота у сиромашним земљама Трећег света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара