Српски вагони у Азербејџану

Министар Динкић најавио да ће посетити Азербејџан, где ће разговарати о производњи српских вагона за ту земљу. Влада ће донети посебан програм за оживљавање Ниша као индустријског центра југоисточне Србије, рекао Динкић.

Потпредседник Владе и министар економије Млађан Динкић рекао је приликом посете предузећу "Вагонка", које послује у оквиру Машинске индустрије Ниш, да ће држава помоћи српску вагоноградњу.

Динкић је најавио да ће почетком следећег месеца са председником Борисом Тадићем посетити Азербејџан и да ће се разговарати о производњи вагона за ту земљу.

"Већ смо разговарали са њиховим представницима, и ту бисмо могли да упослимо три фабрике вагона у Србији, укључујући и нишку".

Министар економије се нада да ће и тендер у Либији, на коме учествују српске фирме које производе вагоне бити успешан, после чега би било и више посла.

Руководство "Вагонке" упознало је министра Динкића са стањем у предузећу које после раскида приватизације са страном компанијом ИРС успева да редовно исплаћује плате и има уговорен посао до половине ове године.

Сви вагони за српске железнице ремонтоваће се у том предузећу.

"Желимо да произвођачу вагона у Нишу удахнемо ваздух, а да наредни корак буде модернизација производних капацитета и производња за извоз", рекао је  Динкић.

Током маја у "Вагонки" ће бити реализован социјални програм за 103 радника од укупно 427 радника и да ће бити створени услови за пријем нових младих радника.

Програм за оживљавање Ниша

Министар Динкић је најавио и да ће Влада у мају донети посебан државни програм за оживљавање Ниша као индустријског центра југоисточне Србије.

Програм ће имати три сегмента - посебне подстицаје за инвеститоре, успостављање слободне царинске зоне и премештање седишта Фонда за развој у Ниш.

Сви велики инвеститори који одлуче да лоцирају своје фабрике у Нишу, да изграде нове и реконструишу постојеће фабрике и запосле људе, добиће подстицаје и до 10.000 евра по новозапосленом раднику у зависности од врсте делатности и типа инвестиције", објаснио је Динкић нови државни програм.

Он је навео да влада тренутно води преговоре са још три светске компаније које би своје пројекте могле да реализују у Нишу.

"Желимо да се одмах крене са успостављањем слободне царинске зоне у Нишу како би се овде лоцирале компаније које су извозно оријентисане и оне ће бити ослобођене плаћања ПДВ-а и царине на увоз добара, рекао је Динкић наводећи да су индустријска зона Доње Међурове и подручје Електронске индустрије Ниш кандидати за подручје нове слободне царинске зоне.

Он је, као трећи сегмент новог државног програма за оживљавање Ниша као индустријског центра југоисточне Србије, најавио премештање седишта Фонда за развој из Београда у овај град, где су услуге ове институције, како је рекао, потребније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара