Министри Г20 о финансијској реформи

У Вашингтону министарски састанак Г20 о реформама финансијског тржишта. Тражи се решење за банкарски сектор, уравнотежење глобалног раста и већу улогу земљама у наглом успону, као и за финансијске недаће Грчке.

Министри финансија Групе 20 најразвијенијих земаља света и привреда у наглом успону (Г20) почињу данас састанак у Вашингтону, ради разговора о мерама које би требало да осигурају економски опоравак и спече кризе у будућности, мада је погоршање грчких недаћа са државним дугом јасан знак да је глобална економија још рањива.

Земље Г20 чије је заједништво, сковано током кризе, допринело окончању рецесије, морају да нађу заједничку основу за контроверзна питања, укључујући регулисање банкарског сектора, уравнотежење глобалног раста и давање веће улоге земљама с привредама у наглом успону.

Њихови разговори ће вероватно бити усмерени и на проблеме Грчке, мада та земља није званично на дневном реду састанка, након ревидирања навише њеног огромног буџетског дефицита и навале инвеститора на продају већ ионако урушеног грчког дуга, пренео је Ројтерс.

Министри финансија Г20 и гувернери централних банака ће разговарати и о предлогу Међународног монетарног фонда (ММФ) о опорезивању банака ради надокнаде владиних трошкова за њихово спасавање, као и о неопходности да се промени пракса спасавања финансијских институција које су крајње ризично пословале новцем пореских обвезника под изговором да су "сувише велике да би пропале".

Очекује се такође да ће финансијски челници Г20 потврдити да је глобални опоравак јачи него што се првобитно мислило и да ће размотрити предлоге за осигуравање одрживог раста, уз истовремено сређивање глобалних неуравнотежености које најсимболичније представља огроман амерички дефицит, у супротности с огромним кинеским суфицитом, пренела је агенција Кјодо.

Они ће, уз то, разговарати и о реформи ММФ, како би економије у наглом успону добиле већи улогу у доношењу одлука те институције, као и о припремама за самит лидера Г20, планиран за јун у Торонту.

Г20 је прошлог септембра у Питсбургу прерасла у водећи светски економски форум, истиснувши мањи клуб развијених економија Г7, када се схватило да је богатом свету, из којег је и потекла криза, потребна помоћ моћних земаља у успону за решавање глобалних проблема.

Осим чланица Г7 (Британије, Канаде, Француске, Немачке, Италије, Јапана и САД), Г20 окупља и земље у успону, као што су Бразил, Кина, Индија и Русија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара