Цена гаса иста до јула

"Србијагас" неће тражити поскупљење гаса до јула. Због дугова за мазут НИС блокирао рачуне 15 топлана. Удружење топлана сматра да је једини излаз повећање цена грејања.

На крају грејне сезоне, топлане у Србији су у великим дуговима. За утрошени гас, "Србијагасу" дугују више од девет милијарди динара и милијарду за мазут, због чега је НИС блокирао рачуне 15 топлана.

У топланама своде рачуне колико је коштала протекла грејна сезона. Закључак је кажу јасан, грејање се мора платити и то већ са летњим рачунима. Једино олакшање је што, бар "Србијагас" неће тражити поскупљење гаса сигурно до јула.

"До краја овог квартала неће бити захтева за поскупљење гаса. Уколико не би било драстичнијег скока курса не би морало да буде драстичног, односно опипљивијег поскупљења гаса до краја године", рекао је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

И поред смањења губитка за две милијарде, Београдске топлане за гас дугују још пет милијарди динара. Трећи пут, од почетка године, градоначелник Београда је, од премијера затражио да "Србијагас" да тачну формулу цене гаса и да се цена грејања усклађују са ценама енергената који су поскупели за годину дана 30 одсто.

"Цене грејања у Београду нису мењане, тако да постоји велики диспаритет између цене енергената и цене грејања у Београду. Управни одбор Београдских електрана је донео још једну одлуку пре извесног времена о повећању цене грејања за 20 одсто и ми смо тај захтев упутили нашем оснивачу, граду Београду", каже Ненад Ђаковац, заменик генералног директора Београдских електрана.

У НИС-у кажу да су топланама већ одлагали враћање дугова, и да у недоглед не могу испоручивати мазут без плаћања. Топлане спас траже у поскупљењу грејања. Четрнаест је то већ урадило, а још толико је у процедури поскупљења.

Међутим, проценат повећања цена је нешто већи од шест одсто, колико им је држава одобрила ове године.

"Креће се између 8 и 10, односно максимално повећање је око 10 одсто, али неки градови преговарају са Владом да повећају више од 10 одсто", рекао је Милован Лечић, председник УО Удружења топлана.

Удружење топлана упозорава да су доведени у питање и ремонти постројења који треба да почну ових дана. Десетак најугроженијих топлана има и додатну обавезу да до краја године врати мазут који је позамљен од робних резерви. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара