Руски попуст Украјинцима

Руски "Гаспром" и украјински "Нафтогас" потписали анексе на десетогодишњи споразум о испоруци и транзиту руског гаса. На сваких 1.000 кубних метара гаса Украјина ће добити 100 долара попуста, све док цена не падне испод 330 долара.

У оквиру састанка председника Русије и Украјине Дмитрија Медведева и Виктора Јануковича, руски "Гаспром" и украјинска државна компанија "Нафтогас" потписали су анексе на десетогодишњи споразум о испоруци и транзиту руског гаса, којима је предвиђено да "Нафтогас" ове године по нижој цени може да купи до 30 милијарди кубних метара гаса, а наредних година до 40 милијарди.

Медведев је после потписивања истакао да Украјина добија попуст од 100 долара за хиљаду кубних метара гаса, при цени од 330 долара. У случају цене ниже од 330 долара, попуст ће износити 30 одсто.

Украјински председник је оценио да ће његова земља ове године, захваљујући попусту који је добила од Русије, уштедети три милијарде долара, а догодине четири милијарде.

"Од постигнутог договора о гасу Украјина ће у наредних десет година од Русије добити 'инвестициону резерву' од 40 милијарди долара" рекао је Јанукович, додајући да ће цена са попустом важити од априла ове године.

Нижом ценом руског гаса за Украјину делимично ће се компензовати изнајмљивање базе за црноморску флоту на Криму, рекао је руски председник Медведев, наглашавајући да то "није политичко, већ техничко решење".

Јануковуич је рекао да ће руска флота моћи да остане у Севастопољу још 25 година после 2017. године, уз могућност да продужи изнајмљивање на још пет година.

Медведев је потврдио да је договор о гасу у директној вези са споразумом о изнајмљивању базе, наглашавајући да су та питања "у уговору директно и недвосмислено спојена".

Председник управног одбора руског холдинга Алексеј Милер је изјавио да договорене промене цене неће "погоршати економско стање Гаспрома" и прецизирао да се смањење цене гаса за Украјину покрива умањењем извозне царинске таксе за концерн.

Јанукович је истакао да је руска страна прихватила практично све предлоге Украјине, наглашавајући да данас донете одлуке "имају специјалан карактер", а да је договор о гасу "без преседана".

Нови договор о гасу су, на основу предлога Јануковича, одобриле владе Русије и Украјине крајем прошле недеље.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара